Verkoopstalletjes langs de weg opnieuw populair

Verkoopstalletjes langs de weg opnieuw populair

Sanne in haar verkoopstalletje met een samengesteld pakket

SLOOTDORP – Sinds de aangekondigde avondlockdown worden verkoopstalletjes langs de weg weer steeds populairder. Nu de besmettingen oplopen en de winkels en supermarkten vroeg moeten sluiten, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun producten langs de weg te kopen.

Zo bestaat er op Facebook de groep ‘West-Friese Verkoopstalletjes Langs de Weg’. In deze groep kunnen mensen met een verkoopstalletje in West-Friesland hun producten promoten. Het gaat hier vooral om producten als groenten, bloemen en zuivelproducten. Sinds de eerste lockdown is deze groep enorm gegroeid en vandaag de dag telt deze zo’n 48 duizend leden.

Peter de Rooij is de beheerder van deze Facebook groep en vertelt ons hoe hij op dit idee is gekomen. ‘Ik haalde mijn producten altijd al rechtstreeks bij de boer, maar op een gegeven moment kon ik de stalletjes niet meer vinden.’ Zo kwam hij drie jaar geleden op het idee om hiervoor een pagina op Facebook aan te maken, zodat verkopers hun stalletje kunnen promoten en klanten de verkoopstalletjes beter kunnen vinden. Eerst kwamen er niet zoveel reacties op, maar toen de eerste lockdown werd aangekondigd veranderde dit. ‘Iemand vroeg aan mij waar hij producten bij de boer kon halen, ik heb toen mijn pagina gedeeld en sindsdien is het enorm groot geworden.’ Vertelt de Rooij.

Nu we weer in een lockdown zitten merken verkopers dat de verkoopstalletjes weer populairder worden. De supermarkten en winkels moeten nu eerder sluiten en mensen zijn toch weer wat voorzichtiger geworden, waardoor ze liever niet naar de supermarkt gaan. Toch hoopt de Rooij dat Corona niet de enige reden is dat mensen producten halen bij de verkoopstallletjes, hij hoopt dat mensen hun producten ook na de lockdown bij de stalletjes blijven halen. ‘Want zeg nou zelf, een biefstuk rechtstreeks van de boer is toch veel lekkerder dan die volgespoten troep?’

In Slootdorp heeft Sanne een verkoopstalletje op de boerderij genaamd ‘Sanne’s Zonnebloemen’. Het is een gezellig stalletje met veel producten, zo verkoopt ze bijvoorbeeld appels en appelsap maar ook en kaas en verschillende kerstproducten. Nu de kerstdagen eraan zitten te komen geeft ze ook kerstworkshops. ‘Wij hebben echt een boeren verkoopstalletje, we verkopen vooral producten die gemaakt zijn op onze eigen boerderij en verder nog wat streekproducten.’ Begint de eigenaresse. ‘Ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen wij echt te merken dat ons verkoopstalletje populairder werd. Vooral tijdens de eerste lockdown werd het gewoon steeds drukker.’ Ook Sanne hoopt dat klanten na deze coronatijd langs haar stalletje blijven komen om producten te halen, in plaats van bij de supermarkt.

Een klant van Sanne komt langs, en koopt een stuk kaas bij haar. ‘Ik kom hier nu ongeveer drie kwart jaar,’ zegt de klant ‘als ik kaas nodig heb haal ik dat meestal hier, de kaas hiervandaan vinden mijn gezin en ik toch een stuk lekkerder dan die ze bij de supermarkt verkopen.’ Vertelt hij. ‘Ik kom hier niet per se omdat de winkels zo vroeg dichtgaan, wel omdat het hier lekker rustig is waardoor het veiliger voelt. In de winkel met al die mensen om je heen vind ik toch wat gevaarlijker.’

Hieronder vind u een audioreportage gemaakt door Pien Nieman waarin zij de eigenaresse van ‘Sanne’s Zonnebloemen en klanten spreekt.

Over de auteur

Emke Deutekom

Ik ben Emke Deutekom, 19 jaar en geboren in Tuitjenhorn. In 2020 heb ik mijn HAVO diploma behaald aan het Regius College in Schagen. Sinds 2021 ben ik begonnen aan de studie Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Momenteel maak ik nieuwsartikelen voor de site Alkmaar&meer waar ik mij vooral focus op nieuws uit de regio’s Schagen en Medemblik.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.