Recreatiedruk door lockdown

Recreatiedruk door lockdown

Verschillende leeftijden in bos Schoorl - foto: Tessa Slop

SCHOORL – immense drukte in de bossen door de lockdown. Recreatiedruk neemt fors toe. Dit heeft ongewenste gevolgen voor zowel de natuur als de dieren.

Het is zondag 19 december, een dag na de persconferentie waar we te horen kregen waar we allemaal voor vreesden. Wederom een lockdown. Voor veel mensen wordt er weer wat ontnomen uit het leven, wat belangrijk voor hen is.

Zo hebben velen het moeilijk met de sluiting van de sportscholen en de stopzetting van de meeste andere georganiseerde sporten. Ook zijn de scholen dicht, waardoor je als ouder nog minder tijd hebt om toch een vorm van sport te implementeren. Het bos lijkt als een goede oplossing, de kinderen kunnen rondrennen, de hond kan worden uitgelaten en de ouders komen zo toch aan wat dagelijkse beweging. Het Schoorlse bos is in ieder geval erg vol.

Het begint al bij de parkeerplaats. Deze is helemaal vol, zo vol dat de meeste mensen ergens anders in de buurt moeten parkeren. Bij de ingang van het bos stikt het van de mensen. Meerdere gezinnen met kinderen zijn te zien, ook stelletjes en vriendengroepen. Kortom iedereen van elke leeftijd is wel te vinden in het bos. Het is immers dan ook een van de weinige dingen die er te doen zijn in deze tijd waar alles geforceerd dicht moet blijven. Mensen zijn veel aan het praten en lachen. Veel honden die rondom de mensen lopen. Kinderen spelen en rennen rond. Ook zijn er veel mensen te zien die hardlopen of mountainbiken. Het is nu een van de weinige plekken waar iedereen, ongeacht leeftijd samenkomen. Door het platleggen van zowel de horeca, evenementen, de sportscholen en ongeveer elke andere plek waar mensen samen komen, neemt de drukte in de bossen fors toe. Het lijkt fijn dat het bos nog een van de weinige plekken zijn voor samenscholing. Twee jongens van 22 en 23 vertellen me dat ze pre-corona veel in de sportschool te vinden waren, maar sinds de regelmatige sluiting sinds de pandemie probeerden ze steeds nieuwe manieren van sporten te vinden. Wielrennen is een van de alternatieven die de jongens hebben gevonden. Ook gaan ze met een vriendengroep nu een paar keer per week wandelen in het bos.

Ook zie ik een gezin met 3 kinderen die tikkertje spelen. De ouders vertellen me. ‘Je moet toch wat nu? De kinderen worden met de sluiting van de scholen super hyper als ze alleen maar thuis zitten!’ Als laatste vertelt een man met een labrador me ‘ik kwam sowieso al regelmatig in het bos, maar nu zeker vaker. Als ze alles steeds dichtgooien kunnen ze verwachten dat hier vele mensen zullen zijn’

Recreatieschappen zijn wat minder blij met de massale opkomst van mensen in hun natuurgebieden. Er is sprake van recreatiedruk in de bossen. Dit is het fenomeen van ‘overtoerisme’ dat vooral negatieve gevolgen heeft. Het zorgt voornamelijk voor druk op de natuur, en vooral de dieren die in de gebieden leven. 

Zo meldde de nieuwssite nu.nl vorig jaar dat uit een peiling bleek dat 83% van de ondervraagde boswachters aangaf dat er door de toegenomen drukte in de bossen sprake was van overlast. Ook door illegale feestjes van jongeren, en het wildkamperen in de bossen. Hierbij wordt onder andere veel afval achtergelaten. Dit is slecht voor natuur en de dieren.

Over de auteur

Tessa Slop

Als geboren Zaankanter en getogen Westwoudse is het mijn passie interessant nieuws uit eigen provincie bij u te brengen. Ik, Tessa Slop, ben gek op reizen en ook erg nieuwsgierig. Met deze drijfveren hoop ik interessante maar objectieve en grondig uitgezochte artikelen te maken, zodat u weet wat er rondom Alkmaar en de omliggende buurten speelt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.