Trekkers kijken als een uitje

Trekkers kijken als een uitje

Een verlichte trekker in de optocht.

BEEMSTER – Zo’n 200 trekkers en andere landbouwvoertuigen rijden met kerstverlichting door de polderweggetjes van de Beemster. Het is koud en waait hard maar dat bederft de pret zeker niet. Veel mensen staan goed warm gekleed langs de kant. Degenen die bekenden komen aanmoedigen maar ook de mensen die met hun kinderen komen en het als een uitje zien.

De trekkers, vrachtwagens en een paar auto’s zijn uitbundig verlicht met allerlei kerstverlichting. Maar de voertuigen zijn niet alleen verlicht, ook in de andere versiering is groots uitgepakt, kerstbomen die op daken zijn gebonden, verschillende soorten toeters, van The final countdown melodie tot Baby shark, er is van alles te horen. Of een kist in de vorm van een slee. Aan versieringen was dan ook niets te klagen. En zeker als je bedenkt dat er zo’n 200 voertuigen meededen aan de optocht, zo had je ruim een uur kijk plezier.

Bezoekers noemden het dan ook een lichtpuntje in een donkere tijd. “Na de nieuwste regeltjes konden we helemaal niets meer, er even tussen uit met de kinderen is ook wel lekker.” Zegt een vrouw die met haar twee kinderen staat te wachten tot de eerste trekkers komen aanrijden. Niet alleen de vrouw is enthousiast, ook de kinderen schreeuwen als ze de eerste trekker zien aankomen. “Kijk de eerste!” roept het kleinste meisje. Op een gegeven moment gaan er wel mensen weg van de route. “Het is toch koud en de kinderen moeten ook naar bed toe.”

Ook voor de mensen die rijden en die mee rijden in de trekker is het een hele beleving.  Veel mensen langs de kant zijn enorm enthousiast. “Als we langs rijden drukken we even op de toeter, sommige mensen schrikken dan, dat is dan erg grappig.” Zegt Manouk die met haar vriend mee rijdt. Toch vindt ze dat op het in het begin en kruispunten drukker was dan op het einde of lange polderweggetjes. “Voor ons was de tocht geen uur, het duurde zeker drie uur, dat was lang maar wel leuk.”

Niet alles in de route verloopt vlekkeloos. Op het einde van de route belandt er namelijk een trekker in het water. De rede waarom de trekker in het water is belandt is nog onbekend maar het gaat wel goed met de bestuurder. Je hoort wel vaker dat tijdens optochten met trekkers dingen fout gaan. Bijvoorbeeld trekkers die in elkaar botsen of dat de optocht het overige verkeer hindert, dit zorgt dan voor gefrustreerde weggebruikers in de rest van het verkeer.

We kunnen zeker concluderen dat de route in de Beemster enorm geslaagd is. Bezoekers hebben er van genoten omdat ze zo toch nog een uitje hebben in deze tijd. Maar ook de bestuurders en bijrijders hebben een top avondje uit gehad. “Zelfs de reis terug naar huis was enorm leuk, al die gezichten die geen trekker met verlichting verwachten.” Zegt Manouk tot slot.

Over de auteur

Pien Nieman

Pien Nieman is een meid die geen blad voor haar mond neemt. De achttienjarige houdt van schrijven en filmen. Ze schrijft voor het lokale platform Alkmaar&meer, hier publiceert zij vooral nieuwsartikelen en audio en video's over de regio Alkmaar en daar ruim omheen ;)!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.