Licht uit, Camera aan! Cameratoezicht stationsgebied verlengd.

Licht uit, Camera aan! Cameratoezicht stationsgebied verlengd.

Waarschuwingsbord cameratoezicht station Hoorn

HOORN – We maken het allemaal mee. Na een lange dag terugkomen op je thuisstation en er staan hangjongeren bij het in- en uitcheckpunt. Je negeert ze en loopt over kapot glas en zwerfafval naar de fietsenstalling. Op de plek waar je vanochtend je fiets heb geparkeerd, hangt nu alleen je extra hangslot. Sinds mei 2021 heeft gemeente Hoorn cameratoezicht rondom het stationsgebied. Tijdens de donkeren dagen neemt de overlast toe. Om dit te voorkomen wordt het cameratoezicht daar opnieuw verlengd.

Al jaren is het gebied aan de voor- en achterkant van het station het brandpunt van vandalisme. Daarom is er afgelopen mei cameratoezicht ingevoerd in het gebied afgegrensd door de straten Stationsweg, Stationsplein, Noorderveemarkt, Noorderstraat en de Van Dedemstraat.

Voor een doordeweekse dag is het rustig op station Hoorn. De reizigers die langskomen, lopen in rechte lijnen op hun doel af: van het station naar de bushalte of fietsenstalling. Het is licht buiten. ‘Soms maak ik overlast mee, maar niet heel veel.’, zegt reiziger Kelsey, ‘de overlast komt van jongens die schreeuwen, maar meestal reis ik s ’ochtends dus hoor ik het niet veel’. Overdag is er geen enkel teken van overlast of incidenten. Voor reizigers en inwoners wordt het cameratoezicht aangegeven door middel van een waarschuwingsbord. ‘De afgelopen maanden was er weinig sprake van overlast rondom het station en lijkt het cameratoezicht te werken.’ ,meldt de gemeente Hoorn aan NH Nieuws. Toch denkt NS-medewerker Patrick daar anders over. ‘Hier in Hoorn is er de laatste tijd steeds vaker overlast’. Als een NS-medewerker overlast opmerkt kunnen ze dit melden bij de centrale meldkamer. Die kunnen vervolgens ingrijpen door de politie in te zetten. ‘Het cameratoezicht moet zorgen voor 24/7 toezicht.’, zegt Patrick. ‘Het zorgt ervoor dat er bewijs op beeld is.’, gaat hij verder. ‘Mocht er iets gebeuren dat niet door de beugel kan’.

Overlast en incidenten hebben effect op de algehele veiligheid op het station. Reizigers en medewerkers komen dagelijks in aanraking met deze omgeving. ‘Ja, ik voel me nu wel veilig’, zegt Kelsey over de veiligheid op station Hoorn. ‘Ik denk dat het meer komt door hoe laat ik reis.’, in de middag voel ik me minder veilig’. Op een schaal van een tot en met tien geeft reiziger Kelsey station Hoorn een zes. ‘ S ‘ochtends en aan het einde van de dag heb je er niet zoveel last van.’ , zegt Kelsey. Midden op de dag ervaart ze het meeste overlast. Vooral door jongeren die rondhangen bij de lift. NS-medewerker Patrick geeft de veiligheid op station Hoorn een zeven. ‘Er zijn altijd stations die erger zijn, maar er is ook ruimte voor verbetering.’, zegt Patrick. ‘Stations zoals Hoorn Kersenboogerd zijn minder plezant dan station Hoorn zelf.’ , aldus de NS-medewerker.

In het centrumgebied van de Kersenboogerd hangen sinds 2019 ook zeven vaste camera’s om toe te zien op de openbare orde en veiligheid. De camera’s hangen daar nu bijna drie jaar. De twee tijdelijke, mobiele camera’s op het Betje Wolffplein zijn destijds vervangen door vaste camera’s. Daarnaast is het gebied waar cameratoezicht kwam uitgebreid. Het cameratoezicht helpt onder andere incidenten snel op te lossen en onveilige situaties te voorkomen.

Naast het verlengen van het cameratoezicht, wordt ook vanuit politie en handhaving vaker in het rondom Station Hoorn gecontroleerd om zo de overlast in te perken.

Hieronder volgt een interview een met reiziger en NS-medewerker op station Hoorn, gevoerd door Nikki Klein:

Over de auteur

Nikki Klein

Welkom bij Alkmaar&Meer, Nikki Klein wil ik haar ervaringen binnen kunst en cultuur, al gemaakte contacten en gedrevenheid inzetten om kwalitatieve nieuwsitems te leveren. De redactie van Alkmaar&Meer pakt het breed aan. Op de de website Alkmaar&Meer willen ze alle inwoners bereiken, jong en oud.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.