Gemeente Castricum bereidt zich voor op de gemeenteraadsverkiezingen

Gemeente Castricum bereidt zich voor op de gemeenteraadsverkiezingen

Foto: Teuntje Göbel

CASTRICUM- Vanaf maandagochtend 14 maart tot en met woensdagavond 16 maart kunnen inwoners uit Castricum hun stem uitbrengen op hun favoriete partij. Door corona zijn dit jaar de stembureaus drie dagen open. Deze verandering zorgt voor meer voorbereiding voor de gemeente. Laurens van der Veen is verkiezingsambtenaar en is al vanaf augustus bezig met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Bij een gemeenteraadsverkiezing wordt de gemeenteraad van een verkiezing gekozen. Een keer in de vier jaar vindt deze verkiezing plaats in Nederland. Normaal gesproken duurt deze verkiezing maar één dag. Maar door de corona pandemie is dit verdeeld over drie dagen, om drukte bij de stembureaus te voorkomen.

Nederland is een parlementaire democratie. Stemmen als inwoner tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is daarom erg belangrijk. Als inwoner kunt je meebepalen over de toekomst van jouw dorp. Wim Swart is hier ook van mening. Wim Swart is voorzitter van het stembureau in het gemeentehuis van Castricum en vindt democratie in Nederland erg belangrijk. “De gemeente en gemeenteraadsleden staan dicht op de burgerbevolking. Voor veel problemen heb je de gemeenteraad nodig”. Swart is dit jaar voor het zoveelste jaar weer betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij is alle drie de dagen aanwezig en telt woensdagavond samen met collega’s de stemmen in het gemeentehuis.

De gemeenteraadsverkiezingen zorgen voor veel voorbereiding. Dat is nu driedubbel zoveel door de spreiding van drie dagen. Laurens Van der Veen zorgt voor deze voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Castricum. In de gemeente Castricum zijn dit jaar negentien stembureaus op allemaal verschillende locaties. Van der Veen is in augustus al begonnen met de voorbereiding van de verkiezingen. “Ik moet de locaties van de stembureaus, de inrichting en de stembureaumedewerkers regelen”. Locaties zijn regelmatig bezet in Castricum. Hierdoor moest van der Veen in augustus al contact opnemen met de eigenaren van deze locaties. “Voor je het weet is er een trouwerij en dan kun je niet terecht. Dus wij moeten dit op tijd reserveren zodat zij weten dat de zaal op 16 maart niet ergens anders gebruikt voor kan worden”.

Dit jaar zijn er veel medewerkers nodig die kunnen helpen bij de stembureaus. Bij de stembureaus is er een voorzitter aanwezig met meerdere stembureauleden. Veel stembureauleden werken zelf in het gemeentehuis, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Dit kunnen normale burgers zijn als ze goed zijn opgeleid. Deze moeten allemaal een digitaal examen hebben gedaan en hier een voldoende voor hebben gehaald. Van der Veen is hier verantwoordelijk voor. “Wij kijken er wel naar of iedereen dat doet. Mensen die een onvoldoende halen moeten dit opnieuw doen totdat ze hem uiteindelijk halen. Als iemand dit echt niet zou doen wordt diegene geen stembureau lid”. Van der Veen vindt stemmen ook erg belangrijk. “Als je stemt doe je mee aan het democratische proces. Niet stemmen is geen optie”.

Op woensdagavond 16 maart gaan om negen uur s ’avonds de stembureaus dicht en mag er niet meer gestemd worden. Vanaf dit moment gaan de voorzitters met de stembureauleden de stemmen tellen en zal er uiteindelijk bekend worden gemaakt wie de nieuwe gemeenteraad zal worden

In deze video is verslaggeefster Esli Oudejans in gesprek met Wim Swart en Laurens van der Veen over de gemeenteraadsverkiezingen.

Over de auteur

Teuntje Göbel

Welkom, mijn naam is Teuntje Göbel (18 jaar). Ik woon in Castricum en ben ook vaak in Alkmaar te vinden. Voor amuserende activiteiten zoals terrasjes pakken en winkelen maar ook om verhalen te vinden. Want ja hoor, die heb je zeker in Alkmaar. Ik ben geïnteresseerd in en nieuwgierig naar verhalen van mensen en vind het leuk om deze in praktijk te zetten door middel van media. Ik ben enthousiast, empathisch, betrokken en bied interessante verhalen uit de regio Alkmaar en omstreken aan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.