Gemeenteraadsverkiezingen Zaanstreek: lokale partijen wederom meest gegroeid

Gemeenteraadsverkiezingen Zaanstreek: lokale partijen wederom meest gegroeid

Stemlokaal Zaanstreek

ZAANSTREEK-WATERLAND – Door heel het land waren ze er deze week weer: de gemeenteraadsverkiezingen. Op 14, 15 en 16 maart kon iedere stemgerechtigde burger zijn stem laten horen. Zowel de grote landelijke partijen als de lokale partijen doen mee aan deze verkiezingen. Net als afgelopen jaren zijn de lokale partijen het meest gegroeid.

Uitslag

De Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad zijn in de gemeente Zaanstad, van alle lokale partijen, het meest gegroeid. Volgens de site van het Algemeen Dagblad is het aantal stemmen voor de Partij voor Ouderen en Veiligheid met 14,6% toegenomen en die van Democratisch Zaanstad met 10,8%. Net als in de rest van Nederland was er sprake van een verschuiving van de stemmen. De lokale partijen krijgen steeds meer stemmen en de landelijke partijen krimpen langzaamaan, behalve de Partij van de Arbeid, deze partij heeft net als in de rest van Nederland een behoorlijke groei gemaakt.

verkiezingsuitslag Zaanstreek

De Partij voor Ouderen en Veiligheid

Op de site van De Partij voor Ouderen en Veiligheid staat dat De Partij voor Ouderen en Veiligheid een partij is die geen ideologische doelstelling of maatschappelijke overtuiging heeft. Hierdoor is de partij niet gebonden aan landelijke partijpolitiek. De partij zet zich in voor de ouderen in de samenleving. Door de vergrijzing die plaatsvindt in Nederland, wordt de groep ouderen steeds groter en is het belangrijk ook deze groep te vertegenwoordigen. Het doel van de Partij voor Ouderen en Veiligheid is het creëren van optimale leefomstandigheden voor inwoners en de Zaankanters optimaal de kans geven een bijdrage te leveren aan de politieke en maatschappelijke besluitvorming.

Democratisch Zaanstad

De site van Democratisch Zaanstad geeft aan dat Democratisch Zaanstad vindt dat er een beleid moet worden gevoerd dat wordt afgestemd op inzichten en wensen van inwoners. Een beleid dat niet afhankelijk is van de landelijke politiek. Democratisch Zaanstad is van mening dat het besturen van een gemeente een zaak is van en voor alle inwoners. Ook vinden ze dat de gemeenteraadsverkiezingen alleen iets is voor lokale partijen, niet voor landelijke partijen. Landelijke partijen weten namelijk niet waar de mensen lokaal behoefte aan hebben, bij lokale partijen is dit wel het geval.

Lage opkomst

Ondanks dat het deze verkiezingen weer mogelijk was op meerdere dagen te stemmen, waren er maar weinig mensen die zijn gaan stemmen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was de opkomst van de mensen die gingen stemmen al erg laag, namelijk 54,1%. Maar ook dit jaar was de opkomst weer laag, net iets meer dan de helft van de stemgerechtigden in Nederland heeft tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen zijn of haar stem laten horen. De opkomst in de Zaanstreek lag rond de 45%, vergeleken met vorige verkiezingen, waar de opkomst rond de 51,4% lag, is dat een behoorlijke daling. In bijna negen op de tien gemeenten gingen minder mensen stemmen, dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden.

De reden van deze daling is niet helemaal duidelijk. Volgens NU.nl kan het komen doordat de oorlog in Oekraïne het nieuws domineert, daardoor zijn de mensen minder bezig met de gemeenteraadsverkiezingen.
Minister Hanke Bruins Slot, minister van binnenlandse zaken, gaat onderzoek doen naar waarom er zo weinig mensen zijn komen stemmen. ‘Voor ons is het in de analyse heel belangrijk om te kijken: wat de oorzaken zijn’.

Over de auteur

Isabel van Avezaath

Isabel van Avezaath houdt zich altijd bezig met het nieuws en alles wat daarmee te maken heeft. Voordat ze de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht ging volgen heeft ze haar havo diploma gehaald op het Huygens College in Heerhugowaard. Haar interesse ligt vooral bij de sport, maar andere onderwerpen spreken haar ook erg aan. Ze gaat nieuwsberichten, interviews en video's publiceren voor het lokale platform Alkmaar&Meer. Dat wil je niet missen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.