Inzamelactie Mieke Heijkoop groot succes: ‘Het is een kwestie van gewoon doen’

Inzamelactie Mieke Heijkoop groot succes: ‘Het is een kwestie van gewoon doen’

Foto: Facebook Mieke Meijkoop Begin van inzamelactie

HOOGKARSPEL – Er zijn al wekenlang tal van inzamelingsacties van klein tot groot door heel Nederland om hulp te bieden aan Oekraïne. Geld doneren aan giro 555, kleding en andere spullen inzamelen op elke straathoek, en zelfs vluchtelingen die inmiddels in Nederland zijn aangekomen worden in huis gehaald. Ook  Mieke Heijkoop (58), woonachtig in Hoogkarspel, heeft 3 weken van inzamelen achter de rug. Op deze manier kan ieder individu een steentje bijdragen.

‘Ik doe al 3 weken een inzamelingsactie voor Oekraïne. Met name voor mensen die op de vlucht of gewond zijn’, vertelt Mieke Heijkoop. Zij krijgt ook spullen die minder bruikbaar zijn, maar ook daar gaat ze diskreet mee om. ‘Spullen die ik niet kan gebruiken gaan naar een kringloopwinkel of naar een ander inzamelpunt dat op een andere manier helpt, en dus andere spullen verzamelt. Ik gooi niks weg.’ Deze actie is een mooi voorbeeld van een eenlingsactie dat uitgegroeid is tot een groot succes. ‘Het is een kwestie van gewoon doen.’

Klein beginnen

Het begon bij een doosje handdoeken dat tijdens de verhuizing over was. Heijkoop wilde deze doneren aan Oekraïense vluchtelingen, maar kon in haar buurt geen inzamelpunt vinden. Ze besloot er zelf een op te zetten. ‘Een doosje met handdoeken is te kort om naar Oekraïne te sturen dus ben ik een inzamelingsactie begonnen. Ik had meteen ruimte aangezien ik mijn huis aan het uitruimen was. Ik had geen idee of het wat zou worden, maar bizar wat mensen allemaal komen brengen.’ Dit succes had ze niet durven dromen en ze is de mensen ontzettend dankbaar. Er kwamen afgeladen auto’s met dekbedden en dekens voorrijden, maar ook de kleine beetjes waren welkom. ‘Een oudere vrouw kwam met haar rollator een klein tasje met een paar handdoeken brengen.’ Zo zijn er nog vele verhalen te vertellen van lieve mensen met goede bedoelingen. Hoewel het heel klein begon heeft ze haar uiterste best gedaan om zoveel mogelijk mensen te bereiken. ‘Ik heb de actie in verschillende facebookgroepen gezet, ook op mijn Facebook en Instagram. Bij de supermarkt heb ik een poster opgehangen en ook als mensen langs mijn huis lopen, zien het met eigen ogen. Mond op mond reclame is ook altijd handig’, verklaart Heijkoop haar succes.

Ze levert alle verzamelde spullen in bij een grote loods in Purmerend. Dat is een van de 30 centrale punten van Ukrainians.nl dat de actie ook coördineert. Zij zorgen dan ook voor het transport naar Oekraïne. Zelf naar de Oekraïense grens afreizen vond ze geen goed idee. ‘Ik breng het nu naar een organisatie van Oekraïense Nederlanders die de taal spreken en daar de juiste connecties hebben. Zij kunnen zorgen dat het goed terecht komt.’

Landelijk

De ene actie is groter dan de andere, maar allemaal met een goede bedoeling. Van een landelijke actie van giro 555, een regionale actie van kringloopwinkel Rataplan, tot een eenlingsactie in Hoogkarspel.

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.

Meer dan 200 bekende Nederlanders zaten 7 maart verspreid over de dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds half twaalf in het belpanel, samen met vele andere vrijwilligers. Actievoorzitter Kees Zevenbergen is overweldigd door de betrokkenheid van de Nederlanders. “Vanaf 6.00 uur heeft de telefoon van het belpanel niet meer stilgestaan. Het toont aan dat deze humanitaire crisis iedereen raakt. Dat blijkt ook uit de vele emotionele verhalen van de mensen die belden.” Ook online stroomden de donaties binnen

Een honderdtal Nederlanders zouden zichzelf inmiddels aangemeld hebben om mee te vechten aan het front. Dit na een oproep van president Zelensky tegen alle ‘vrienden van Oekraïne die mee willen vechten’. Alles om maar een steentje bij te kunnen dragen. Of het verstandig is om zonder ervaring te gaan vechten aan het front is een tweede. Veel experts betwijfelen dat zeer.

‘Dat zijn mensen die denken: ik wil helpen. Iets wat begrijpelijk is als je de vreselijke beelden ziet. Maar oorlog is hard en pijnlijk en zonder militaire ervaring loop je een enorm risico dat je omkomt in de strijd’, waarschuwt onderzoeker Jeanine de Roy van Zuijdewijn van de Universiteit Leiden, gespecialiseerd in buitenlandse strijders tegenover EenVandaag.

Hieronder volgt een videointerview van Tessa Slop met Mieke Heijkoop over de inzamelingsactie:

Over de auteur

Wout Adams

Ik ben Wout Adams, geboren in 1999 te Alkmaar. Ik schrijf voor svjmedia.nl als redactiemedewerker regionaal nieuws in Alkmaar en omgeving. Ook ben ik Sportjournalist bij het Noordhollands Dagblad waar ik als verslaggever amateurwedstrijden bezoek. Mijn streven is om zoveel mogelijk verschillende journalistieke werkzaamheden te gaan doen en daarmee een aanzienlijk brede ervaring op te bouwen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.