Regionaal dieptepunt bij opkomst gemeenteraadsverkiezingen Hoorn

Regionaal dieptepunt bij opkomst gemeenteraadsverkiezingen Hoorn

Stemmen op stembiljet met rood potlood

HOORN – Bij deze editie van de gemeenteraadsverkiezingen is er een recordlaagte opkomst van 46,5%. Hoorn zit onder het landelijke gemiddelde van 54,5%. De vier partijen die meer dan 10% van de stemmen wisten behalen zijn, Fractie Tonaer, Hoorn Lokaal, Groenlinks en ÉénnHoorn. Opvallend is dat drie van de vier grootse partijen lokale partijen zijn.

Tijdens de vorige raadsverkiezingen in 2018 was het percentage stemmende burgers nog 51,2%. Dat bleek uit de site verkiezingsuitslagen.nl. In 2014 was dit 52%. Hoe het komt dat er zo’n groot contrast tussen de opkomst van 2018 en 2022, is mogelijk te verklaren door het beleid tijdens de coronapandemie. Toch bleek uit een onderzoek dat de volgende factoren ook een rol spelen bij het lage animo.

Al jaren wordt de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen minder en minder. Dit jaar is echter in onder andere Hoorn een nieuw dieptepunt bereikt. Waar er bij de verkiezingen van 2018 nog 51,2% van de kiesgerechtigde kwam opdagen om een stem uit te brengen over het lokale bestuur, was dat vorige week maar 46,5%.  Het landelijke animo om te stemmen voor de gemeente neemt ook al een tijd af. Waar de landelijke gemiddelde opkomst in 2018 nog 54,5% was, was dat dit jaar slechts 50,4%.

Opvallend is dat in steden veruit de laagste opkomst is. Rotterdam bijvoorbeeld, hier waren maar 39% van de kiesgerechtigde komen opdagen. De drie grootste redenen dat mensen niet bereid zijn te stemmen zijn desinteresse (27%), besluitenloosheid (32%) en wantrouwen in de gemeentelijke politiek (28%). Dat blijkt uit een onderzoek van minister Bruins Slot. Alleen bij de gemeente die voornamelijk uit hechtere gemeenschappen dorpen bestaan hebben een relatief hoge opkomst. Urk met een opkomst van 75,2% en Schiermonnikoog met 80,2% bijvoorbeeld.

Dat laatste factor, wantrouwen, kwam opvallend veel naar voren bij het luisteren naar de motieven van niet-stemmers in Hoorn. Zo meldt Roxanne Meijneke wonend in West-friesland ‘stemmen werkt alleen bij instrumenten, de politiek blijft valsspelen.’ Ook meldt een andere bron dat zij samen met haar dochter ervoor gekozen hebben niet te stemmen. ‘Wij zijn autonoom en hebben ons teruggetrokken uit het politieke systeem, hierbij hebben we via burgerfront.nl een formulier ingevuld en hiermee de machtiging besturen opgezegd.’ Opvallend is dat laagopgeleide minder lijken te stemmen. Uit onderzoek blijkt dat ze zich vaak niet begrepen voelen, en de politiek voor hun gevoel te ver van hun af staat. Socioloog Kjell Noordzij meldt in een artikel van rtlnieuws: ‘Ze hebben het idee dat politici ver afstaan van hun leefwereld, dat ze op hen neerkijken om hoe ze denken en eruit zien.’

Ook desinteresse en besluitenloosheid zorgt ervoor dat burgers niet de behoefte voelen een stem uit te brengen. Zo meldt de horinese Nina (26) ‘ik heb niet gestemd omdat ik weinig verstand heb van politiek, en hier ook geen interesse in heb. Tevens ben ik van mening dat mijn stem weinig zal toevoegen aan de wensen die ik heb m.b.t. de samenleving’.

De lage opkomst wordt ook wel zorgelijk en verdrietig genoemd. Zo uiten verschillende burgermeesters in een stuk van het AD hun teleurstelling over het lage animo. Zo zegt burgermeester Ahmed Aboutaleb dat hij niet alleen teleurstellend is, maar ook het ook verdrietig vindt. Ook wordt er vanuit de landelijke politiek gereflecteerd, en kritisch naar zichzelf gekeken. Zo zegt PVDA-lid Khadija Arib ‘De lage opkomst is een opdracht aan alle politici om integer te handelen en het in ons gestelde vertrouwen waar te maken.’ CDA, Volt, SGP en PvdA willen dat er onderzoek gedaan zal worden over de lage opkomst.

Mogelijk zou het  verduidelijken van wat de partijen willen en kunnen doen voor de buurt, voor een hogere opkomst zorgen. Echter vrezen experts dat deze dalende lijn van opkomst een trend zal worden.

Over de auteur

Tessa Slop

Als geboren Zaankanter en getogen Westwoudse is het mijn passie interessant nieuws uit eigen provincie bij u te brengen. Ik, Tessa Slop, ben gek op reizen en ook erg nieuwsgierig. Met deze drijfveren hoop ik interessante maar objectieve en grondig uitgezochte artikelen te maken, zodat u weet wat er rondom Alkmaar en de omliggende buurten speelt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.