Opvang vluchtelingen uit Oekraïne in Wormerland

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne in Wormerland

WORMERLAND – De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat veel mensen hun land ontvluchten, naar onder andere Nederland.  Ook Wormer vangt vluchtingen uit Oekraïne op in de Sporthal van Wormer. In zeer korte tijd werd met behulp van vele vrijwilligers een crisisopvang gerealiseerd.

Crisisopvang

Door de oorlog die momenteel gaande is in Oekraïne vluchten veel inwoners naar West-Europa. Vooral vrouwen en kinderen, mannen moeten in het land blijven om te vechten tegen het Russische leger. Ook Nederland vangt deze mensen op, iedere veiligheidsregio in Nederland moet in eerste instantie 2000 mensen opvangen, zo ook de gemeente Wormerland. Begin maart werd er daarom een noodopvang opgericht in de Sporthal van Wormer, waar momenteel 150 bedden liggen voor de mensen uit Oekraïne. De crisisnoodopvang is opgezet door de gemeente Wormerland en Oostzaan, dag en nacht zijn er gemeentemedewerkers en vrijwilligers aanwezig om het proces in goede banen te leiden.

Langere termijn

Omdat het momenteel niet duidelijk is hoelang de oorlog nog gaat duren, wordt druk nagedacht over een langere termijn oplossing voor de opvang van de vluchtelingen. Margriet Stam, vrijwilliger, zegt hier het volgende over: ‘De Sporthal in Wormer is in principe een 24 uurs opvang, mensen blijven 1 nacht slapen en gaan daarna door naar een andere locatie.’ In Wormer wordt er naast crisisopvang ook meerdere flats ingericht, waar vluchtelingen uit Oekraïne kunnen wonen voor een langere tijd. Deze flats worden gebruikt als langere termijn oplossing, voor hoe lang weet niemand volgens Margriet. ‘De mensen die in de flats komen wonen krijgen de sleutel van hun nieuwe woning in Nederland.’, aldus Margriet.

Spullen

Naast de primaire behoeften zoals een slaapplek en kleding is er veel vraag naar secundaire behoeften zoals schoolspullen, speelgoed en persoonlijke hygiëne producten. Samen met haar mede-vrijwilligers zamelt Martgriet deze spullen in voor de mensen uit Oekraïne. ‘We werken met een team van 10 vaste vrijwilligers, daarnaast zijn er veel vrijwilligers die via een dienstencentrum in Wormer al vrijwilliger waren.’, vertelt Margriet hierover. ‘Er zijn ontzettend veel aanmeldingen binnen gekomen van inwoners van Wormer om vrijwilliger te zijn.’ De spullen die door bewoners van Wormerland verzameld worden, kunnen gebracht worden naar twee plekken in Wormer. De meeste spullen gaan naar de Sporthal in Wormer. Echter komen er af en toe ook gekken spullen binnen, ‘Mensen zien dit als een goed moment om hun kast eens op te ruimen, zo krijgen we ook champagne glazen binnen. Dat begrijp ik niet zo goed, ik denk niet dat mensen die uit Oekraïne komen nu gaan proosten met champagne.”

Over de auteur

Kirsten Bregten

Welkom op de pagina met artikelen over Alkmaar&Meer. Mijn naam is Kirsten Bregten en ik ben 18 jaar oud. Ik kom uit de Zaanstreek, waar ik ben geboren en getogen. In 2021 heb ik mijn havo-diploma behaald en daarna ben ik begonnen aan de HBO-studie Journalistiek in Utrecht, want mijn passie is het schrijven van verhalen. Ik vind het geweldig om verhalen te schrijven over onderwerpen die mij interesseren en die ik daarom wil belichten. Doordat ik een echte Zaanse ben, weet ik het lokale nieuws altijd te vinden. Naast items over dorpen in de Zaanstreek, zullen er ook een aantal stukken te vinden zijn over Purmerend en Heerhugowaard

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.