Opening Hoornse terrasseizoen valt letterlijk in het water.

Opening Hoornse terrasseizoen valt letterlijk in het water.

Huidige aanzicht terrasseizoen, Rode Steen Hoorn.

HOORN – Ondanks dat de hemel blauw was van kleur, zorgde de koude wind ervoor dat het niet aangenaam weer was om plaats te nemen op de terrasstoelen. Met de regenbuien erbij kunnen we concluderen dat het Hoornse terrasseizoen niet veelbelovend is gestart.

Afgelopen twee weken hebben de horecazaken in Hoorn veel bezoekers kunnen verwelkomen. Nu de storm rondom Covid-19 een beetje is gaan liggen zijn horecaondernemers weer herstellende van afgelopen pandemie en klaar om weer volop aan het werk te gaan. Vrijdag 1 april 2022 mochten de horecaondernemers in Hoorn, net als vorig jaar, hun terrassen eerder openstellen. Deze zijn ruimer van opzet, vanwege het coronavirus. Dit heeft het college van B&W besloten.

Start terrasseizoen.

Voor verschillende horecaondernemers in Hoorn is de start voor het terrasseizoen, ondanks de datum die de gemeente aanhoud, ieder jaar verschillend. ‘Op het moment dat de temperaturen omhoog gaan en de wind gaat zakken, is het tijd voor het terrasseizoen.’, vertelt Arjan Gerretsen, eigenaar van Het Wapen van Hoorn, net buiten het centrum. Het weer speelt een grote rol bij de start van het terrasseizoen. Wanneer het comfortabel is om zonder jas en sjaal buiten op het terras te gaan zitten, is volgens meneer Gerretsen het seizoen geopend.

Bij de opening van het terrasseizoen komen wat voorbereidingen kijken. Een terras moet er na de koude winter maanden weer aantrekkelijk uitzien voor het publiek. ‘Van de een op andere dag is het mooi weer en bedenken de mensen: ‘Nu gaan we op het terras zitten.’, zegt Gerretsen. Om daar volledig op voorbereid te zijn worden de terrassen, tafels en stoelen schoongemaakt, extra personeel geworven en gaan de tafels extra in de lak. Waar Het Wapen van Hoorn zich bijtijds voorbereid op de start van het seizoen wachten sommige horecazaken het nog even af. ‘Dit jaar hebben we weinig voorbereid, maar dat kwam meer door corona.’, vertelt Frank Wiese, eigenaar van onder andere Winston en d’Oude Weagh, horecazaken op de Rode Steen. ‘We mochten vrijdag open, dus is het onkruid weggehaald en het terras is aangeveegd.’

Vergroot

WhatsApp-Image-2022-04-08-at-2.17.02-PM
Restaurant Het Wapen van Hoorn.

Foto: Nikki Klein

Belang terrasseizoen.

‘Het terrasseizoen houd in dat we weer geld gaan verdienen.’, zegt Wiese. ‘Hoorn leeft in de zomer en in de winter doe je veel stappen terug en ga je minder verdienen.’ Het belang van dit seizoen is per ondernemer verschillend. Niet alleen de horecazaken op de Rode Steen, dus in de binnenstad, maar ook die buiten het centrum hebben belang bij het terrasseizoen. ‘Mensen gaan gauw in het centrum zitten.’, vertelt Gerretsen. ‘Mijn terrastuin is daarom een echte booster voor de omzet in de zomer.’ De plek waar de horecazaak zich bevind is erg van belang bij het terrasseizoen. Zo komen er in de binnenstad, bij Winston en d’Oude Weagh van Frank Wiese, meer jongeren. Het Wapen van Hoorn van Arjan Gerretsen ligt daarin tegen bij een ingang naar de binnenstad, vlak bij het Julianapark. Daar bestaat de opkomst uit ouderen of gezinnen met jongen kinderen die op het terras kunnen spelen.

Start terrasseizoen wordt weggeblazen.

Slechte weersomstandigheden in de week van 4 t/m 10 april 2022 zorgen voor een niet veelbelovende opkomst. ‘Het weer zorgde ervoor dat we de terrassen niet hebben uitgezet.’, zegt Wiese. ‘Niemand op de Rode Steen heeft zijn grotere terras uitgezet vanwege het trieste weer.’ Gelukkig laat niet iedereen zich door het slechte weer verstoten. Op de standaard, overdekte terrassen op de Rode steen en in de terrastuin van Het Wapen van Hoorn heeft menig man genoten van een kopje koffie of mooi glas Gin Tonic. ‘We hebben de luifels en de kachels en mensen zijn dan echt wel bereid om buiten te gaan zitten.’, vertelt Wiese.

Door de twee mooie weken voor de start van het terrasseizoen valt deze week vol wind, regen en kou voor alsnog mee. ‘We kijken niet op een weekje naar wat je hebt gedraaid.’, zegt Gerretsen. De slechte start van het terrasseizoen wordt bij de horeca-eigenaren in Hoorn niet gezien als een verlies. Er wordt vooral gekeken naar de aankomende periode. Volgende week zien de weersvoorspellingen er al rooskleuriger uit. En dan staan er ook nog een aantal feestdagen op de agenda. ‘Wij zeggen: Het seizoen begint na Koningsdag.’ zegt Frank Wiese. ‘Alles wat daarvoor zit is meegenomen.’, gaat Wiese verder. ‘Als je een goed Pasen, Koningsdag en 5 mei hebt, dan heb je eigenlijk weer lucht.’

Hier ziet u een interview met horeca-eigenaar Arjan Gerretsen van Het Wapen van Hoorn over treurige start terrasseizoen, gevoerd door Nikki Klein:

Over de auteur

Nikki Klein

Welkom bij Alkmaar&Meer, Nikki Klein wil ik haar ervaringen binnen kunst en cultuur, al gemaakte contacten en gedrevenheid inzetten om kwalitatieve nieuwsitems te leveren. De redactie van Alkmaar&Meer pakt het breed aan. Op de de website Alkmaar&Meer willen ze alle inwoners bereiken, jong en oud.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.