Met ‘gezond’ als thema opent Atlas College Copernicus SG een nieuwe sportzaal.

Met ‘gezond’ als thema opent Atlas College Copernicus SG een nieuwe sportzaal.

Lesdemonstratie door oud-student en personal trainer Merel Sas. Bij de foodtruck genieten de leerlingen van gezonde smoothies.

HOORN – Atlas College Copernicus SG opende samen met wethouder Sport, Kholoud Al Mobayed, en oud-leerling en personal trainer Merel Sas op woensdag 20 april de gloednieuwe sporthal. Deze nieuwe, grotere sporthal vormt samen met de drie originele gymzalen dé plek voor het geven sportief en kundig onderwijs.

Middelbare school Atlas College Copernicus SG bied speciale Sportaccentklassen aan. De Copernicus is daarmee een ideale school voor leerlingen die sportfanaat zijn. In de Sportaccentklas sport je in de hele brugklasperiode zes uur per week, zonder extra uren op je lesrooster. In die zes uur probeer je allerlei nieuwe sporten uit. Denk bijvoorbeeld aan schaatsen, zwemmen of skiën. Bovendien bezoek je sportwedstrijden en toernooien en krijg je clinics aangeboden. Je hoeft geen topsporter te zijn om mee te doen, als je maar van lekker sporten houdt. Door de populariteit van de Sportaccentklassen was de middelbare school steeds vaker aangewezen op sportzalen in de buurt. ‘We hadden gewoon niet genoeg ruimte’, erkent Anneke Knip, hoofd van PR en Communicatie. ‘Het paste niet meer in onze eigen sportzalen. Leerlingen moesten dan met de fiets door Hoorn, een gevaarlijk kruispunt over, dat wil je natuurlijk liever niet. Dus nu hebben we alles gewoon in huis onder één dak.’

Het nieuwe gebouw is geen sporthal, maar een extra sportzaal. Atlas College Copernicus SG had al drie kleinere gymzalen en daar is deze grote zaal bijgekomen. De vier gymzalen staan allemaal met elkaar in verbinding en zitten direct vast aan het schoolgebouw. ‘Bij de nieuwe sportzaal zijn nieuwe bouwtechnieken gebruikt’, begint Knip. ‘Je moet je voorstellen dat als je als gymdocent werkt je altijd in het lawaai zit, het galmt. Als je in de nieuwe sportzaal bent hoor je dat er op een bepaalde manier geïsoleerd is, wat zorgt voor een hele prettige akoestiek.’ De nieuwe gymzaal is ook voorzien van extra zekeringen vanuit het plafond voor de trampoline en een heuse Crossfit-sectie. Met onder andere kettlebells, springblokken en training ropes.

Vergroot

278792801_2601559556655272_920874254233311047_n
Wethouder Sport, Kholoud Al Mobayed, knipt het lint door en maakt daarmee de opening van de nieuwe sportzaal officieel.

Foto: Facebook Atlas College Copernicus SG

In 2021 begint voor Jan Heijboer, directeur van de Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn, met het slaan van de eerste, symbolische paal naast de bestaande sporthal een nieuwe fase. Al vanaf 2016 bestond de behoefte aan een nieuwe sportaccommodatie in dit deel van de stad. Na de sloop van het schoolgebouw met sportzaal aan de Nieuwe Steen 26 is daar niets voor in de plaats gekomen. Gevolg was dat er op meer locaties gym gegeven werd. Met de bouw van deze sporthal kunnen de leerlingen van de Copernicus allemaal op eigen terrein hun lessen lichamelijke opvoeding volgen, aldus Noordhollands Dagblad. ‘Tijdens de opening hebben we het uitgebreid gehad over het bouwproces’, vertelt Knip. ‘Vanaf het slaan van de eerste paal in juni 2021 tot nu. Het heeft dus negen maanden geduurd. Dus het is zeer vlekkeloos verlopen.’

Woensdag 20 april 2022 was de opening van de nieuwe sportzaal op Atlas College Copernicus SG. Omdat het een sportzaal betreft stond het thema ‘gezond’ centraal bij de opening. ‘In plaats van gebak en koekjes hebben we een retro foodtruck laten komen. Deze heeft verse smoothies uitgedeeld aan de genodigden en de leerlingen die hebben meegewerkt’, zegt Knip. Leerlingen uit de Copernicus plusklas hebben een dans ingestudeerd en zaten zien aan de genodigden. De dans eindigt met het uitrollen van een lint die vervolgens is doorgeknipt door wethouder Sport, Kholoud Al Mobayed. Als klap op de vuurpijl heeft oud-student en personal trainer Merel Sas een lesdemonstratie  gegeven in de nieuwe Crossfit-sectie.

Over de auteur

Nikki Klein

Welkom bij Alkmaar&Meer, Nikki Klein wil ik haar ervaringen binnen kunst en cultuur, al gemaakte contacten en gedrevenheid inzetten om kwalitatieve nieuwsitems te leveren. De redactie van Alkmaar&Meer pakt het breed aan. Op de de website Alkmaar&Meer willen ze alle inwoners bereiken, jong en oud.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.