Jelle van Hamersveld al sinds zijn 14e Vrijwilliger SV Vrone

Jelle van Hamersveld al sinds zijn 14e Vrijwilliger SV Vrone

SV Vrone Bestuur Veldvoetbal 2021/22 (Jelle V. Hamersveld 3e van rechts)

SINT PANCRAS – Jelle van Hamersveld is een graag geziene man bij SV Vrone. Hij is al jaren heel actief als vrijwilliger op verschillende fronten bij de Sint Pancrasser voetbalclub. Eerst als scheidsrechterscoördinator, later en nog steeds als bestuurslid (wedstrijdzaken). Hij vertelt wat voor hem de belangrijkste werkzaamheden zijn. 

‘Het gaat er bij een voetbalclub uiteindelijk om dat er wedstrijden gespeeld worden. Ik als wedstrijdsecretaris ben degene binnen de vereniging die de planning van alle wedstrijden verzorgt. Ik regel de wedstrijdwijzigingen en stel de scheidsrechters aan. Het is normaliter niet aan de wedstrijdsecretaris om de velden te keuren en de afgelastingen door te geven, maar in de praktijk gebeurt dat wel bij Vrone. Ik ben hier gemiddeld per week toch ruim 4 uur bezig en daarbovenop komt de zaterdagochtend dat ik aanwezig ben op de club. Ik ben daar dan om vragen van spelers, coaches, scheidsrechter, et cetera te beantwoorden. Dus dat komt neer op zo’n 8 tot 12 uur per week dat ik met Vrone bezig ben.

Van mijn 10e tot mijn 17e voetbalde ik bij Vrone. Ook ben ik op mijn 14e begonnen met fluiten. Later deed ik dat voor de KNVB, wat ik tot op heden nog steeds doe. Op een gegeven moment kwam de vraag vanuit het toenmalige jeugdbestuur of ik beginnende clubscheidsrechters wilde coördineren. Daarmee hebben we de ARAG-certificering behaald in 2015. Dat was destijds een mooie blijk van waardering voor wat we met de scheidsrechterscommissie hebben bereikt.

We hebben nu een bestuur van 10 man. Dat is veel als je het vergelijkt met andere clubs, maar daar worden taken onderverdeeld in commissies. Daar hebben we bij Vrone tekort mensen voor. Dat is tegelijkertijd ook het grote probleem voor Vrone; Het tekort aan vrijwilligers. Het is een algemeen tendens dat de betrokkenheid van (ouders van) leden bij de vereniging minder is de laatste jaren en de roep om vrijwilligers steeds groter wordt. En daarom komen de taken die overblijven weer bij dezelfde personen op hun bordje te liggen, wat dan steeds meer opgevat kan worden als een extra baan. Dus we zouden het heel erg waarderen als er meer (ouders van) leden op zouden staan om de club te komen helpen.

Een van de dingen die nu spelen is de bouw van het nieuwe complex. Voorzitter Tijs Roeland en penningmeester Jeroen van Velzen hebben daarin de leiding vanuit het bestuur. We hopen dat we in de zomer van 2023 kunnen beginnen met de bouw. Wat afgelopen weken veel aandacht vergde was de overstap van de selectie van de zondag 3e klasse naar de zaterdag 5e klasse. Dat is een keuze die het bestuur in overleg met de spelersraad heeft gemaakt. Het waren moeizame seizoenen afgelopen jaren. Mede door corona ging de motivatie van de spelers bergafwaarts. Daardoor kwam ons de wens ter oren dat het grootste gedeelte van de selectie de voorkeur had om op zaterdag te gaan voetballen, ondanks dat het dan in de 5e klasse terecht komt. Als laatste is de aanstelling van een hoofdtrainer dat op dit moment prioriteit heeft. De zoektocht heeft een tijdje stilgestaan aangezien er eerst besloten moest worden in welke competitie volgend seizoen gestart gaat worden. Die knoop is gelukkig doorgehakt. Zelf ben ik niet verantwoordelijk voor de aanstelling van de trainer, maar we proberen elkaar in het bestuur zoveel mogelijk te ondersteunen.

Dit is mijn zesde seizoen als wedstrijdsecretaris in het bestuur. Zolang het bestuur een beetje bij elkaar blijft en ieder zo zijn ding doet dan ben ik van plan om de aankomende jaren dit soort taken uit te blijven voeren. Het kan wel zijn dat ik bijvoorbeeld stop als wedstrijdsecretaris en wat anders ga doen. Een nieuwe uitdaging zorgt weer voor nieuw elan. Het kost allemaal wel veel tijd, maar de waardering die je er voor terug krijgt vanuit de club is het me waard.’

Over de auteur

Wout Adams

Ik ben Wout Adams, geboren in 1999 te Alkmaar. Ik schrijf voor svjmedia.nl als redactiemedewerker regionaal nieuws in Alkmaar en omgeving. Ook ben ik Sportjournalist bij het Noordhollands Dagblad waar ik als verslaggever amateurwedstrijden bezoek. Mijn streven is om zoveel mogelijk verschillende journalistieke werkzaamheden te gaan doen en daarmee een aanzienlijk brede ervaring op te bouwen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.