Kledingverhuur Maskerade heeft de gasaansluiting verzegeld vanwege hoge kosten

Kledingverhuur Maskerade heeft de gasaansluiting verzegeld vanwege hoge kosten

De ingang van kledingverhuur Maskerade

HEERHUGOWAARD – De kosten van de energierekeningen stijgen tegenwoordig de pan uit. Menig mens heeft er last van. Zo ook kledingverhuur Maskerade in Heerhugowaard. De lasten zijn sinds de december 5x zo duur geworden. Bazin Daniëlle van der Molen heeft samen met haar team tijdelijke oplossingen gevonden voor dit probleem. 

Waar ligt het allemaal aan dat de lasten zo hoog voor jullie waren?

Ik had Maskerade samen met mijn zus, maar zij gaat uit de zaak. Daardoor heb ik, toen ik een nieuw energiecontract heb getekend, hem vastgelegd voor een jaar. Dit bleek hartstikke stom natuurlijk, want afgelopen december schoten de rekeningen de pan uit. We zaten eerst op €0,20 en dat ging naar een €1,00. Dat hield in dat de gasprijs van €800 naar €3600 per maand ging. Als je dan de €0,20 in de euro ziet, dan denk je: “Oh, dat valt wel mee”, maar het maandbedrag ging zo erg omhoog dat mijn man zoiets had van: “Dat gaan we niet doen. Dat moeten we anders doen”. Dus hij heeft de stekker eruit getrokken. Anders zou ik de tent wel moeten sluiten.

Jullie hebben nu kleine kacheltjes om warmte te creëren. Werkt dat goed?

We hebben een groot pand. We houden sommige plekken warm. Bij de paskamers zetten we een verwarming neer en in de koffieruimte. Dat werkt goed. Maskerade heeft ook 2 jaar stilgelegen door corona, dus de klanten hebben meer begrip voor het feit dat het wat kouder is.

Jullie hebben nu als oplossing dat jullie de gasaansluiting hebben verzegeld, dus vastgezet. Maar dit is een tijdelijke oplossing? Hoe zien jullie de kwestie op de langere termijn?

Klopt, dit is een tijdelijke oplossing. We hebben voor nu de gasaansluiting verzegeld, we hebben 2 elektrische kachels in het pand staan en we hebben bij de kleedkamers 2 kleine kacheltjes staan. Dat werkt nu prima. Ik wist eerst helemaal niet dat dit kon, dat je je gasaansluiting zou kunnen verzegelen. Je kan je gasaansluiting maar 1 jaar verzegelen, daarna moet je besluiten of je de gasaansluiting eraf wilt halen of dat je hem weer wilt openen. Van de zomer heb ik hem laten verzegelen, dus we hebben nog even. Van de winter was het wel koud. Wat we nu hebben bedacht is een noodoplossing. Hoe het erover een jaar eruit zal zien moeten we dan maar zien. Ik denk dat de gasprijs niet meer naar €0,20 zal gaan, maar ik denk dat het rond de €0,50 wordt. Ik weet eigenlijk niet wat de prijs ongeveer zal zijn. Ik weet wel dat wij het anders gaan aanpakken. We gaan zonnepanelen op het dak zetten. Dat zal nog niet voor aankomende winter zijn, want dat is net iets te kortdag. Maar voor de winter daarop wil ik het gewoon met zonnepanelen oplossen.

Was het van de winter wel uit te houden?

We hebben geen strenge winter gehad, dus het viel wel mee. Voor de klanten is de kou wel even vervelend, we gaven het wel aan en in de kleedkamers hebben we het wel warm kunnen houden. Voor onszelf is het minder vervelend; wij wennen eraan. Je gaat je erop kleden en je lichaam went ook aan de kou.

Jullie hebben twee jaar ongeveer stilgelegen, is de oplossing met zonnepanelen wel haalbaar?

Jazeker dat is wel haalbaar. Het is een investering, maar ook een haalbare investering.

Over de auteur

Bente Schonewille

Mijn naam is Bente Schonewille, ik ben 21 jaar oud en welkom op de plek van Alkmaar&meer waar mijn stukken staan! Ik ben getogen in het altijd groeiende Heerhugowaard. Op het moment woon ik in Utrecht, maar Alkmaar en omgeving houdt een speciale plek in mijn hart. Waarom doet iedereen wat ze doen? Wat zijn iedereens verhalen? De stukken die ik schrijf/film/opneem zijn gericht op ethiek. Doormiddel van journalistieke producties probeer ik de wereld toegankelijker te maken en probeer ik mensen doordat ze meer over elkaar te weten komen, dichter bij elkaar te brengen. Vanwege mijn achtergrond in AV en vooral in docu (productie en research) ben ik vooral gericht op videoproducties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.