De eindexamens zijn weer van start

De eindexamens zijn weer van start

Foto: Esli Oudejans

CASTRICUM – De eindexamens zijn weer van start. Op donderdag 12 mei begonnen alle laatstejaars van vmbo gl/tl, havo en vwo aan hun laatste toetsen voor het diploma. Op het Jac. P Thijsse college in Castricum was de spanning onder de leerlingen duidelijk voelbaar.

In de ochtend stroomde het schoolplein vol met gespannen eindexamenkandidaten. Eén van deze eindexamenkandidaten is de 16-jarige Saar. Zij doet examen in 5 havo en voelt toch wel zenuwen voor waar ze lang naar uitgekeken heeft. Het eerste examen wat voor Saar op de planning staat is geschiedenis.

Daarbij komt dat Saar niet met een heel goed gevoel de examens in gaat. “Ik vind het best wel een beetje spannend. Mijn familie en vrienden zeggen dat het wel goed komt maar ik sta er niet zo goed voor en heb het gevoel dat het niet zo goed gaat”. Maar Saar laat de moed niet in haar schoenen zakken: “We gaan er wel voor”. Wat ze na de eindexamens gaat doen weet ze ook nog niet precies. “Misschien wil ik toegepaste psychologie gaan studeren maar ik ben tot nu toe nog maar naar één open dag geweest dus ik ga nog even verder rondkijken”.

Terwijl Saar zich klaarmaakt voor haar eerste examen komen er al leerlingen van een ander examen het gebouw uitgelopen. De 17-jarige Daantje Groentjes is net klaar met haar Duits examen en heeft daar gemengde gevoelens over. “Hij ging op zich niet slecht maar ook niet heel goed. Ik dacht dat ik alle tijd had maar op een gegeven moment zat ik toch wel in tijdnood”. Groentjes vindt de examens ook best spannend. “Eerst was ik mezelf best wel aan het gek maken en aan het stressen. Maar op gegeven moment dacht ik: we hebben ook versoepelingen dus ik zie het allemaal wel”.

Twee jaar corona en thuisonderwijs heeft wel gezorgd voor een achterstand bij Groentjes. “Ik heb wel het gevoel dat ik door corona een achterstand heb opgelopen. Vooral bij vakken waar we ook geen online les van kregen”. Hierdoor zijn er wel versoepelingen gekomen bij de examens. Er mag één vak worden weggestreept, er is een extra tijdvak en de leerlingen krijgen twee herkansingen.

Wie ook net klaar is met zijn Duits examen is de 17-jarige Tjesse. Ook hij had last van tijdsnood maar is wel tevreden over zijn antwoorden. Tjesse is ook zichtbaar gespannen voor de examens en beweegt zenuwachtig heen en weer. “Ik vind het spannend. Ik sta er wel redelijk voor maar examens is toch anders omdat je ook gelijk alle stof krijgt. Ik denk ook wel dat ik een achterstand heb opgelopen vanwege corona maar ik heb ook docenten die niks uitleggen dus het is moeilijk te vergelijken”. Als studie na de examens heeft Tjesse zich ingeschreven voor bedrijfskunde. “Ik heb ook nog als extra optie om vwo te gaan doen maar dat is een kleine kans dat ik dat echt ga doen”.

Op 8 juni worden Saar, Tjesse, Daantje en alle andere leerlingen van havo en vwo gebeld met de uitslag. Leerlingen van het vmbo moeten nog iets langer in spanning afwachten en krijgen 15 juni het welbekende telefoontje.

Hier ziet u een reportage van Teuntje Göbel met de eindexamenkandidaten:

https://vimeo.com/717631183

Over de auteur

Esli Oudejans

Hi, Mijn naam is Esli Oudejans en ik ben 19 jaar oud. Ik woon in Schagen en ben ook vaak in Alkmaar te vinden. Om een gezellig terrasje pakken met vrienden op het Waagplein of om te shoppen in de leuke winkelstraat. Ik vind het leuk om verhalen te vertellen, schrijven of om te zetten in beeld. Ik hou ervan om op pad te gaan om zo veel verschillende mensen te ontmoeten en achter allerlei diverse onderwerpen aan te gaan. Dankzij mijn achtergrond als Mediamanager aan het Mediacollege Amsterdam heb ik al veel ervaring met deze facetten. Alkmaar is een gezellige stad waar je je meteen thuis voelt. De stad is niet heel groot en juist daarom hangt er een fijne sfeer. De mooie grachten en de vele restaurantjes maakt het een plaats waar je graag wilt zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *