Unieke beelden ontroeren de Zaankanters

Unieke beelden ontroeren de Zaankanters

Beelden uit de documentaire 'De Zaanstreek in oorlogstijd.'

ZAANDAM – In filmtheater De Fabriek draait sinds 17 april de oorlogsdocumentaire ‘De Zaanstreek in oorlogstijd’. Er is veel animo naar de documentaire. Tot nu zijn alle draaidagen van deze bijzondere documentaire uitverkocht. Na boeken over de tweede wereldoorlog in de Zaanstreek is het voor een film over deze tijd.

Dat films en documentaires over de tweede wereldoorlog altijd al populair zijn is geen verassing. Zo staan er al genoeg films en documentaires op Netflix, zoals de klassieker The boy in the striped pyjamas’, of de één na duurste film die door Nederland is gemaakt, ‘De slag om schelde’, meldt de NOS.  Toch is deze film over de Zaanstreek anders.

Deze documentaire over de Zaanstreek in oorlogstijd vertelt het verhaal van de Zaankanters in de tweede wereld oorlog. Na exposities en boeken over die tijd is het nu tijd voor een film. In deze film wordt het verhaal op chronologische volgorde verteld. Het verhaal begint al in 1939 wanneer de Nederlandse troepen gemobiliseerd worden en eindigt tot na de bevrijdingen met alle feesten. Vertelt Erik Schaap die de beelden verzamelde en het script schreef voor de documentaire.

De film bevat ook een aantal unieke beelden in kleur. Beeld in kleur waren voor die tijd bijzonder. Tegenwoordig hoor je ook veel over het inkleuren van zwart wit beelden. Op die manier komt er meer emotie in een zwart wit film, meldt RTL Nieuws. Maar deze beelden uit de Zaanstreek zijn uniek.

Dat de film goed in de smaak valt is Erik Schaap ook niet ontgaan. ‘Het ontroert mensen omdat het is het complete verhaal over de oorlog in de Zaanstreek, daarnaast zijn er ook gevoelige onderwerpen in de film te zien zoals de Jodenvervolging.’  Ook is het in de statistieken goed te zien dat de film goed loopt. Alle vijf de draaidagen waren volledig uitverkocht.

De vraag naar de geschiedenis van de Zaanstreek blijkt iets te zijn waar vooral Zaankanters nieuwsgierig naar zijn. ‘Zaankanters zijn vooral benieuwd naar hun eigen geschiedenis.’ Zegt Erik Schaap. Zaankanters kunnen door middel van deze film zien hoe hun voorouders deze moeilijke tijd hebben beleefd. Daarom past deze bijzondere documentaire in de behoefte van de Zaankanters.

Aanstaande zondag 22 mei ’22 wordt de film opnieuw getoond in filmtheater De Fabriek. Daarna wordt er gekeken of hij opnieuw wordt getoond of dat er gewacht wordt. ‘We zijn eigenlijk op zoek naar nieuw materiaal om de film uit te kunnen breiden.’ Aldus Erik Schaap. Als mensen materiaal hebben kunnen ze daarmee naar hem toe komen. Dat materiaal wordt goed bewaard en komt ook in het gemeente archief. ‘Dus heb je wat, kom maar op!’

Hieronder is een interview met Erik Schaap te zien, hij heeft beelden verzamelt en het script geschreven. Geïnterviewd door Kirsten Bregten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *