Veel leerlingen beginnen met achterstand aan eindexamens door coronapandemie

Veel leerlingen beginnen met achterstand aan eindexamens door coronapandemie

De leerlingen van het Han Fortmann College zitten klaar voor de eindexamens.

HEERHUGOWAARD- Op donderdag 12 mei beginnen de landelijke eindexamens voor het vmbo, havo en vwo. Dit jaar zijn de examens weer volledig fysiek en zonder mondkapje. Toch zijn de gevolgen van de coronacrisis nog merkbaar op de scholen. Omdat veel leerlingen kampen met een achterstand zijn er versoepelingen rondom het examenreglement.

De samenleving is al een aantal maanden weer volledig open zonder dat er coronamaatregelen gelden. Ook de coronabesmettingen en de ziekenhuisopnames dalen nog elke dag. Ondanks dat er bijna niks meer te merken is van het coronavirus die de wereld twee jaar in zijn greep hield, zijn er bij de eindexamens wel nog aanpassingen doordat er veel leerlingen een achterstand hebben opgelopen.

Volgens Sarah Broekmeulen, algemeen bestuurslid van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, heeft de achterstand te maken met verschillende factoren. ‘Veel mensen denken dat de achterstanden komen doordat de leerlingen niet goed opletten tijdens de online lessen. Dat heeft er zeker wel mee te maken, maar het komt grotendeels doordat de kwaliteit van onderwijs minder goed was. Veel docenten hadden bijvoorbeeld moeite met het programma Microsoft Teams, en ook dingen zoals groepsopdrachten gingen veel minder makkelijk. Ook moet je niet vergeten dat dit de leerlingen zijn die het langste online les hebben gevolgd in de periode voor hun eindexamen. Vorig jaar hadden de leerlingen een jaar online les gevolgd. Het jaar daarvoor maar twee maanden, en zij deden ook geen eindexamen. De leerlingen die dit jaar examen doen volgen dus al twee jaar online les en de achterstand is opgebouwd over een langere tijd,’ zegt Sarah.

Om het makkelijker te maken om te slagen voor leerlingen met een achterstand zijn er versoepelingen ingevoerd. Zo kunnen leerlingen ervoor kiezen om de examens te spreiden over het eerste en het tweede tijdvak. Het voordeel hiervan is dat de leerlingen meer tijd hebben om zich voor te bereiden. Ook is het een oplossing voor als een leerling bijvoorbeeld in quarantaine zit, dan kan hij of zij het examen gewoon in het tweede tijdvak maken. Door deze regeling komt er ook een derde tijdvak. Hierin vinden de herkansingen plaats van de leerlingen die hun examen niet hebben gehaald in het tweede tijdvak. Ook krijgen eindexamenleerlingen een extra herkansing. Ze mogen nu twee vakken herkansen in plaats van één. Daarnaast mogen leerlingen een heel vak wegstrepen. Dit mag geen kernvak zijn, dus geen Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van dit vak telt dan niet mee bij het bepalen of de leerling geslaagd is, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst (Rijksoverheid, 2022).

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat ongeveer de helft van de eindexamenleerlingen met een achterstand hun eindexamens ingaan. Zo ook op het Han Fortmann College in Heerhugowaard. Wesley Harderwijk is een van die leerlingen, hij doet dit jaar eindexamen op havoniveau. ‘Ik ga met een achterstand mijn examens in, dat voelt niet fijn. Ik sta een 3,5 voor wiskunde en moet dus een hoog cijfer halen om te slagen. Dat is voor mij heel moeilijk omdat ik geen ster in wiskunde ben. Naast dat er online onderwijs was tijdens de lockdowns, heb ik zelf ook twee keer corona gehad. Er wordt dan wel online onderwijs aangeboden, maar voor mij is dat niet hetzelfde als fysiek les. Ik vind het moeilijk om de motivatie te vinden om de opdrachten te maken en op te blijven letten tijdens de online lessen. Je bent eerder geneigd om stiekem even je telefoon te pakken en je raakt snel afgeleid door de dingen om je heen. Ik krijg ook vaak motivatie van mijn klasgenoten die om mij heen zitten te werken, thuis ben je alleen, er is niemand die echt op je let,’ vertelt hij.

Wesley geeft aan dat ondanks zijn achterstand hij er wel vertrouwen in heeft dat hij gaat slagen: ‘Het is jammer dat ik wiskunde niet mag wegstrepen, maar omdat ik wel een ander vak mag wegstrepen kan ik mij meer focussen op wiskunde. Ik vind het fijn dat er aanpassingen gedaan zijn rondom het eindexamen, anders had ik mijn diploma sowieso wel op mijn buik kunnen schrijven.’

De eindexamens zijn van 12 mei tot en met 30 mei. Op 9 juni worden de definitieve normeringen bekend gemaakt door het Cito en krijgen de leerlingen die TL-, havo- of vwo-examen hebben gedaan die middag het telefoontje of ze geslaagd zijn. Leerlingen die examen hebben gedaan op BB- of KB-niveau moeten iets langer wachten, zij horen op 15 juni of ze geslaagd zijn.

Over de auteur

Floor Ootes

Hi! Ik ben Floor Ootes en 19 jaar. Ik ben opgegroeid in Heerhugowaard en Obdam maar ik woon nu in Utrecht. Ik studeer Journalistiek en maak stukken op de website Alkmaar&meer die vooral gaan over de regio Heerhugowaard. Ik ben erg nieuwsgierig en omdat ik daar ben opgegroeid weet ik altijd het nieuws te vinden!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.