Vaste ‘Kooltuinganger’ vertelt waarom ‘tweede woonkamer’ Café ‘t Kooltuintje zo bijzonder was

Vaste ‘Kooltuinganger’ vertelt waarom ‘tweede woonkamer’ Café ‘t Kooltuintje zo bijzonder was

Voorkant van Café 't Kooltuintje op een drukke zaterdagavond

ALKMAAR – Vanaf 28 september is de verkoop van Café ‘t Kooltuintje een feit. Na een periode van dertig jaar verkoopt Mark Wellink, ook eigenaar van Alkmaars café de Stapper, zijn ‘baby’tje’ aan de nieuwe bazen. De 21-jarige vaste ‘Kooltuinganger’ Tobias Draisma, die de afgelopen anderhalf jaar bijna elk weekend is langsgekomen, vertelt over hoe dit café voor hem is uitgegroeid tot zijn ‘tweede woonkamer’.   

Café ‘t Kooltuintje, gelegen aan de Kooltuinstraat, in het oude centrum van Alkmaar, is een excentrieke, bruine kroeg waar je los kan gaan op de kleine dansvloer, kan schaken en poolen tegen willekeurige gasten, slap kan lullen aan de bar of kan luisteren naar alternatieve muziek.  

Volgens Tobias zijn er drie aspecten, die ‘t Kooltuintje zo uniek maken. Het eerste aspect is de locatie. Het is de enige kroeg in de straat en ligt aan een traditionele gracht, pal naast ‘De Achterdam’, een steeg die bekend staat als de rosse buurt van Alkmaar.  

Een ander belangrijk aspect is het personeel. Met alle barmannen en –vrouwen kan je wel een praatje maken en ze doen hun best om je naam te onthouden. Als je bijvoorbeeld een shotje ‘Jäger’  over hebt, vindt barman Cas Groenveld het niet erg om er eentje mee te drinken. ‘Ook al zit je ‘krap bij Cas’, een enkele keer heeft hij zelfs een tros bananen geaccepteerd, om mee te betalen.’  

Het laatste aspect is de sfeer die gevormd wordt door de muziek en het publiek dat het café aantrekt. Ook de bruine, donkere kleuren van de tafels, stoelen, muren, schilderijen en portretfoto’s dragen hieraan bij. De doelgroep die het meest naar het café komt, zijn ‘alternatieve’, voornamelijk linksgeoriënteerde jongeren die luisteren naar rock en punk.  

‘t Kooltuintje is ook een kroeg waar iedereen wordt geaccepteerd zoals ‘ie is. Leeftijd, gender, huidskleur, geloofsovertuiging, voor het ‘t Kooltuintje maakt het niet uit. ‘Maar als je geen goed gedrag laat zien, dan kan het zo zijn dat je een kroegverbod krijgt, iemand een techno-hit over je maakt en alle ‘Kooltuiners’ tot diep in de nacht er volledig los op gaan.’

Over de auteur

Lukas van der Veen

Ik ben Lukas van der Veen, 22 jaar en toekomstig journalist, die zich graag zou willen specialiseren in de sportieve tak van het vak journalistiek. Mijn interesses zijn cultuur, maatschappij, entertainment, welzijn en sport. Mensen omschrijven mij als een luisterend oor die graag de onderliggende verhalen naar boven probeert te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *