Kinderboerderijen in Alkmaar bang voor snel verspreidende vogelgriep

Kinderboerderijen in Alkmaar bang voor snel verspreidende vogelgriep

Michelle Rijks| 22 september

De ernstige vogelgriepplaag die er sinds oktober 2021 in Nederland heerst nadert Alkmaar, en kinderboerderij De Rekerhout en stadsboerderij De Hout houden hun hart vast. Elke week wordt er minstens wel één bericht gestuurd vanuit de Rijksoverheid naar alle pluimveehouders om hen te informeren over een nieuwe besmetting. De lokale boerderijen schrikken ervan als er in de regio 60 dieren geruimd moeten worden als gevolg van een hoog besmettelijke variant van de ziekte.

 

Door maatregelen van de Rijksoverheid geldt er sinds vorig jaar oktober een landelijke ophokplicht voor pluimveehouders. Ali Doorenbos, beheerster van kinderboerderij De Rekerhout, vertelt dat er sindsdien ook geen bezoekers bij de dieren mogen komen behalve de twee vaste verzorgers die zich iedere keer grondig moeten ontsmetten. ‘Meer kunnen we niet doen aan de situatie. Er is altijd wel het risico dat ongedierte of buitenvogels de ziekte met zich mee dragen en onze eenden of kippen ermee besmetten´. Ook de beheerder van stadsboerderij De Hout, doet er alles aan om het pluimvee veilig te houden. ´Al zitten onze eenden en kippen afgesloten is de kans op besmetting nog steeds aanwezig. De kleinste mus kan de dood betekenen voor al onze gevederde vrienden´.

Volgens  de Rijksoverheid zijn er in heel Europa al ruim acht miljoen dieren geruimd als gevolg van de vogelgriep. De eerder in de regio getroffen kinderboerderij Beestenboel, schreef hier een bericht over op Facebook. “Afgelopen weekend kwamen we de eerste verschijnselen tegen bij de kippen. Ze bleven overdag op stok zitten en leken te slapen. Vlak daarna vonden we de eerste dode kip.´

Beide boerderijen volgen strikt de regels van de overheid om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Naast dat, en hopen dat de ziekte hun geliefde dieren overslaat, kunnen ze niet veel anders meer doen.

In het audio interview spreekt Gino Punt, Sjaak de Wit, hoogleraar pluimveegezondheidszorg bij de faculteit Dierengeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, over de toekomst van de vogelgriep.

Over de auteur

Michelle Rijks

Hallo! Mijn naam is Michelle Rijks (17) en ik ben geboren in Zaandam (een echte Zaankanter) . Ik lees veel fantasie verhalen en schrijf poëzie. Creatief bezig zijn doe ik graag, beide in mijn kunst en mijn verhalen. Alkmaar is heel gezellig; Rondlopen in de straatjes en snuffelen in de vintage winkels is een soort hobby . In mijn werken schrijf ik graag over cultuur en mensen en probeer ik de stem van de minderheid te laten horen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *