Opzoek naar een nieuwe ‘roes’

Opzoek naar een nieuwe ‘roes’

Kantoor Scholtens

Alkmaar – Na haar eigen roes gevonden te hebben, geeft Jeanneke Scholtens haar kennis mee aan mensen die haar lezingen bijwonen en doormiddel van haar nieuwe boek ‘Roes’. Jeanneke geeft zelf aankomende zaterdag 1 oktober een lezing in De Groene Zwaan, in De Rijp. Scholtens vertelt ons hoe het was om haar nieuwe roes te ontdekken.

 

‘Ik begon door te hebben dat de alcohol te veel grip op mij kreeg, dat ik op een avond vier of vijf glazen wijn inschonk en dit elke dag begon te doen’ vertelt Jeanneke. Jeanneke meld dat het haar wel in een keer lukte om het touwtje door te knippen toen ze probeerde te stoppen, ‘Ik had wel een schuldgevoel over het feit dat ik elke dag dronk, ik wilde eigenlijk wel weten ben ik nu ook echt verslaafd geweest en hoe diep verslaafd was ik, en kun je dan ook gezonde roes vinden’. Na zich dit te hebben afgevraagd, ging Jeanneke opzoek naar een antwoord en interviewde ze Wim van den Brink, hoogleraar Psychiatrie en Verslaving aan het Academisch Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam. Van den Brink vertelde Jeanneke dat haar dagelijkse routine van wijn drinken niet inhield dat ze een alcoholverslaving had, ‘Je bent niet zo diep gezakt, zoals je bij een verslaving meestal ziet, je hebt niet een ongelukkig leven en je hebt in een keer het touwtje kunnen doorknippen. Je ziet wel dat je verslavingsgevoelig bent dus doe het maar niet meer.’ Na dit advies ging Jeanneke opzoek naar een gezonde roes.

Binnen tweeënhalf jaar is het Jeanneke gelukt om een gezonde roes te vinden. Ondertussen zijn duiken, hardlopen en rond de eettafel zich verliezen in een gesprek met haar vrienden, een paar van Jeanneke haar nieuwe ‘roezen’ geworden.

Over de auteur

wouke van Duin

Wouke van Duin (2004) Alkmaar & Meer zal de eerste site zijn waarop ik mijn stukken zal publiceren. In het dagelijks leven liggen mijn interesses vooral bij de sport, maar ik ben zeker in voor een interessant onderwerp als ik dat tegenkom. Voor de toekomst ben ik nog niet helemaal zeker welke kant ik op wil gaan in de journalistiek, alles staat nog open.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *