“We roepen mensen op om er voor elkaar te zijn in deze periode.”

“We roepen mensen op om er voor elkaar te zijn in deze periode.”

Amersfoort.

Amersfoort – De maatregelen om het coronavirus tegen te gaan zijn sinds 31 april 2020 aangescherpt. Tijdens een persconferentie van het RIVM en de overheid werd bekend dat de ‘targeted lockdown’ zal duren tot ten minste 28 april 2020. Naast de nationale richtlijnen hebben ook veel gemeentes besloten hun eigen maatregelen aan te scherpen en meer informatie te bieden.

Overal worden extra maatregelen genomen op verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, bijvoorbeeld bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort: zij bieden patiënten een telefonisch consult aan, waar mensen kunnen bellen als een fysiek onderzoek niet nodig is. Ook neemt online supermarkt Picnic extra maatregelen om hun capaciteit te vergoten. Ze merken dat door de coronacrisis de vraag naar aan huis bezorgde boodschappen erg toeneemt en nemen daarom bijvoorbeeld meer mensen aan.

De gemeente Amersfoort houdt zich vooral aan de richtlijnen van de RIVS, wat betekent dat de horeca, sportclubs en evenementen tot 28 april 2020 hun deuren moeten sluiten en na die tijd ondernemers zelf kunnen bepalen of bijvoorbeeld evenementen doorgaan of niet. Tot die tijd is er regeling voor zzp’ers en ondernemers: een Tijdelijk Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers, ook wel TOZO genoemd. Deze regeling kunnen ondernemers en zzp’ers aanvragen bij de gemeente om mogelijke financiële problemen te vermijden. “We zorgen ervoor dat ondernemers snel een voorschot ontvangen en daar zijn ze heel erg blij mee.” vertelt Leonie Scholten, woordvoerder van de gemeente Amersfoort.

De gemeente Amersfoort heeft ook zelf extra maatregelen genomen, zoals dat de afdeling burgerzaken alleen in de ochtend open is en het in de middag gesloten is. Ook gaat dit op afspraak en alleen voor primaire producten zoals aangifte van geboorte of overlijden. In sommige gevallen kunnen mensen een telefonische afspraak maken, zoals het aanvragen of ophalen van ID-kaarten, paspoorten of rijbewijzen. Hiernaast sluiten het Groene Huis, het Centrum voor Archeologie, de Scholen in de Kunst en het Eemhuis hun deuren tot en met 28 april. “We roepen mensen op om er voor elkaar te zijn in deze periode.”

De gemeente probeert de inwoners van Amersfoort zo goed mogelijk te informeren over de maatregelen. Om deze reden is er een aparte pagina op de website van de gemeente die geheel in het teken staat van het coronavirus en de maatregelen die tot nu toe genomen zijn. “We proberen onze dienstverlening. Heel erg zorgvuldig en optimaal te doen, zodat we mensen op een goede manier snel kunnen helpen.” Zoals verwacht stromen de vragen binnen bij de gemeente: “we krijgen veel vragen, maar kunnen ook veel antwoord geven.” Volgens de inwoners handelt de gemeente goed: “We krijgen veel positieve reacties op de manier waarop Amersfoort het aanpakt”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *