Amersfoort

Selecteer Pagina

Tranen tijdens openavond in Sint-Rochuskapel

Tranen tijdens openavond in Sint-Rochuskapel

Foto: Thirza Osnabrugge

AMERSFOORT – De emoties lopen hoog op in de Sint-Rochuskapel te Amersfoort. Afgelopen dinsdag, tijdens de speciale open nieuwjaarsavond van de School van Compassie, kijken Amersfoorters terug op 2023 en delen ze hun leed en liefde.

De kapel is verlicht met paarse lampen en kaarsen. Op de achtergrond speelt zachte, rustige muziek en in het midden van de ruimte staat een grote kandelaar, omringd door bloemen en elektrische waxinelichtjes in de vorm van een hart. “We willen niet te veel kaarsen aansteken omdat er soms iemand bij is die gevoelige longen heeft,” zegt Karel Muller, de projectleider van De School voor Compassie. De stoelen waarop de mensen plaatsnemen, staan in een kring. Het is koud binnen, dus er worden dekens uitgedeeld die men maar al te graag aanneemt en om zich heen wikkelt. “Hier binnen is het tien graden en buiten is het min tien, dat is toch een groot verschil van twintig graden,” aldus Karel. Zijn opmerking wordt begroet met gelach van de groep.

De sessie begint met een korte meditatie die wordt ingeluid door een tik op de gong. Iedereen sluit de ogen en concentreert zich op de ademhaling terwijl Karel spreekt. Hij moedigt aan om te voelen dat ze hier zijn, met elkaar, dat ze leven en dat het leven hun gegund is. Vervolgens is het tijd voor de eerste ronde waarin iedereen verhalen deelt. In dit geval delen ze waar ze dankbaar voor zijn in het afgelopen jaar. Voor velen zijn dit de mensen om hen heen, familie, vrienden of zelfs vreemdelingen die een wonderbaarlijke indruk hebben achtergelaten. Een man noemt de stad Amsterdam, waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewoond en zich pas tijdens de sessie realiseert hoe dankbaar hij is voor die plek. Nadat iemand een verhaal heeft verteld, licht diegene een waxinelichtje op.

Het is nu tijd om te delen waar je verdrietig over bent geweest het afgelopen jaar. Tijdens deze oefening lopen de emoties hoog op. De spreker krijgt een ‘praatstok’ en de rest moet luisteren; het is niet de bedoeling dat je reageert op elkaars verhalen. Her en der valt een traan.

Na deze ronde deelt iedereen waar ze hoopvol over zijn. Een ogenschijnlijk bejaarde vrouw heeft hoop gekregen van activisme voor de vrede. Ze is een keer meegegaan bij een demonstratie en heeft een hele nieuwe kant van zichzelf ontdekt, waar ze vol passie en energie over vertelt. Aan het einde van de spreekronde heeft iedereen zijn hoopvolle verhalen gedeeld en zijn alle waxinelichtjes opgelicht. Iedereen staat zij aan zij met de armen om elkaar heen en de sessie wordt afgesloten met wat motiverende woorden van een van de begeleiders.

Het doel van de avond en van de School van Compassie is om mensen bewust te maken van de verbondenheid die ze hebben met andere mensen, zichzelf, de aarde en een hogere macht. De organisatie vermeldt specifiek dat dit van alles kan en mag zijn.

“Wat ik hier leer is om mezelf open te stellen en te luisteren naar anderen, ik voel me verbonden,” zegt Thijmen Sturkenboom achteraf, hij is een van de deelnemers. Net als een paar anderen komt hij vaker naar dit soort avonden. “Het is niet altijd hetzelfde maar wel vergelijkbaar, vanavond was speciaal omdat we terugblikten op het afgelopen jaar. Dat doen we niet elke keer.”

Sinds oktober 2023 organiseert de School voor Compassie dit soort avonden in Amersfoort. Anne Tuk werkt bij het Leger des Heils en is begeleidster bij de open avonden. Ze is erg tevreden over hoe het tot nu toe gaat. “Je ziet dat het niet een grote ruimte is, maar het zit wel vol en elke keer zijn er toch drie of vier nieuwe die aansluiten. Ik heb het idee dat er veel potentie in zit.” Ook Karel is tevreden. “Dit is een goed voorbeeld van bruggen bouwen. Het is een plek waar mensen, ook buiten de kerk om, door middel van compassie op zoek kunnen gaan naar zingeving en dichter bij de verbondenheid komen.”

Verslaggeefster Thirza Osnabrugge neemt je mee naar de open avond van de School voor Compassie en geeft een inkijkje in hoe deze bijzondere lichtjesavond verloopt.

Over de auteur

Luc de Vrije

Luc de Vrije (1998) heeft een diepe interesse voor maatschappelijke kwesties en onderbuikgevoelens. Als vaste vragensteller voor SvJ Utrecht Centrum gaat hij op pad in de Domstad. Bewapend met een scherpe nieuwsgierigheid voert hij goede gesprekken onder het topje van de ijsberg en brengt zo het gevoel achter de actualiteiten in kaart. Hij schrijft persoonlijke rubrieken, neemt interviews op en maakt in samenwerking producties met meerdere invalshoeken voor verschillende vormen van media. Luc studeert aan de Hogeschool van Journalistiek en werkt in een redactie die over uiteenlopende onderwerpen interviewen en schrijven. Zo informeert, opinieert en zorgt hij, samen met zijn collega's, voor betrouwbaar regionaal nieuws. Vragen, opmerkingen, nieuws of iets anders te melden? Neem gerust contact op per e-mail: lucdevrije@gmail.com