De Nertsenfokkerijen in Nederland

De Nertsenfokkerijen in Nederland

Het fokken van Nertsen in Nederland wordt al jaren ter discussie gesteld. In 2016 is er een verbod op het fokken van Nertsen ingevoerd, dat vanaf 2024 van kracht moet gaan. Vanaf eind April, doet er zich een bijzondere ontwikkeling voort. Er zijn op verschillende fokkerijen in Limburg en Brabant coronabesmettingen vastgesteld, waardoor de fokkerijen nu geruimd worden.

 

De nerts is een diersoort die behoort tot de marterachtige. Het diertje komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is sinds 1920 in Europa te vinden. In Nederland komt de Nerts bijna alleen voor in fokkerijen. Deze fokkerijen bevinden zich vooral in Limburg en in Brabant. Volgens stichting Animal Rights, zijn er zo’n 1,5 miljoen kooien in Nederland verspreid over 204 verschillende fokkerijen.

De Nerts wordt in Nederland massaal gefokt en gedood, voor de productie van bont. Natuurlijk gebeurt dit niet alleen in Nederland. De productie en handel in pelzen en bont is nog steeds, een grote sector binnen de wereldeconomie. De handelswaarde van deze pelzen in Nederland wordt op zo’n 200miljoen euro per jaar geschat. Logisch dat een sluiting van de sector, een grote impact heeft op de economie. Als de fokkerijen per 1 Januari 2024 moeten sluiten, wordt de economische schade in Nederland op zo’n 1 Miljard euro per jaar geschat. De meeste vachten afkomstig uit Nederland worden in Denemarken geveild. De Kopenhagenfur is de grootste veiling van bont in Europa. Nederland is goed voor de productie van 5,5 miljoen nertsen per jaar, van de 50 miljoen wereldwijd.

Er is veel maatschappelijke kritiek op de fokkerijen, omdat het in strijd gaat met onze normen en waarde ten op zichten van dierenwelzijn. De omstandigheden waar nertsen in moeten leven, zijn volgens veel organisaties en mensen ethisch onaanvaardbaar. Het feit dat nertsen gefokt en gedood worden om te dienen als een luxe product, is voor een grote groep niet acceptabel. De overheid heeft, daarom ook een verbod op het fokken van nertsen ingesteld, dat vanaf 1 Januari 2024 in moet gaan.

Eind April werd de eerste coronabesmetting gevonden bij een Nertsenhouder in Brabant. Niet lang daarna volgden verschillende andere fokkerijen, vooral gevestigd in Brabant en Limburg. Minister schouten van Landbouw laat op 19 mei weten dat het zeer aannemelijk is, dat er besmettingen van nerts op mens zijn geweest en andersom. Na aanleiding van deze gebeurtenissen is er besloten, om alle fokkerijen in Nederland te ruimen. Dit houd in dat alle nertsen gedood worden, om verdere verspreiding te voorkomen. Volgens minister de Jonge is er gekozen voor ruimen, omdat het aannemelijk is dat er een risico is voor de volksgezondheid. Niet, omdat de kans groot is dat veel Nederlanders besmet raken door de nerts, maar, omdat er mogelijk een herintroductie van het virus plaats kan vinden op deze bedrijven. De jonge: ‘’Daar waar humane besmettingen dalen, is het risico op herintroductie van het virus altijd aanwezig. Deze herintroductie kan ontstaan bij een bedrijf, waar het virus altijd aanwezig blijft.’’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *