Amersfoort

Selecteer Pagina

Amersfoort is verdeeld: Het dilemma van de levende krab op de markt

Amersfoort is verdeeld: Het dilemma van de levende krab op de markt

In Amersfoort is er gedoe ontstaan over de verkoop van levende krabben op de lokale markt. De Partij voor de Dieren wil dit probleem bij mensen onder de ogen brengen, terwijl verkopers wijzen op gezondheidsrisico’s bij de verkoop van dode krabben. Een duidelijke oplossing is er nog niet.

Het complexe probleem 

In Amersfoort heeft de verkoop van levende krabben op de markt voor ophef gezorgd. De Partij voor de Dieren is van mening dat er ernstig dierenleed plaatsvind bij de dieren die vaak zonder water en voedsel in de marktkramen liggen, wat stress en mogelijk een vroege dood veroorzaakt. Natanja Vreugdenhil, raadslid voor Partij voor de Dieren in Amersfoort, roept op tot actie en bewustzijn. “Deze dieren hebben een bewustzijn, voelen pijn en kunnen dus lijden.” Aan de andere kant  staan de visverkopers, die zich in een lastige positie bevinden. Zij geven aan dat de verkoop van levende krabben niet alleen een kwestie is van versheid maar ook van voedselveiligheid. Een dode krab kan, als deze in contact komt met de lucht, snel een plek worden voor schadelijke bacteriën, wat een direct gevaar oplevert voor de consument. Een lastige keuzen om te maken dus. 

Debat

De discussie in Amersfoort is tekenend voor het wereldwijde debat over dierenwelzijn die steeds meer begint op te laaien. Experts ondersteunen visverkopers over de risico’s van bacteriële infecties bij dode zeedieren. Echter, dierenrechtenactivisten zoals AnimalRights en politieke partijen, met bijvoorbeeld Partij voor de Dieren, benadrukken dat het welzijn van dieren niet opgeofferd mag worden voor menselijke consumptie. 

Dat het onderwerp gevoelig ligt wordt duidelijk bij het benaderen van bronnen. Na meerdere visverkopers benaderd te hebben in Amersfoort bleek er geen enkele te willen reageren op het verhaal over de krabben, met als reden dat het schadelijk kon zijn voor hun kraam of dat het de laatste tijd al genoeg in het nieuws is geweest. 

Een verbod is lastig

De consument is inmiddels ook betrokken geraakt bij de discussie, waarbij sommigen pleiten voor strengere regelgeving en anderen aangeven het wel prima te vinden.“Wij snappen dat een verbod op de verkoop van deze dieren lastig is, in verband met de wet Dieren”, geeft mevrouw Vreugdenhil aan. De wet die hier over gaat geeft gemeente niet de bevoegdheid on zelf dit soort beslissingen te maken. Utrecht en Amsterdam probeerde eerder al een verbod in werking te stellen , maar dat bleek volgens Utrechtse Susanne Schildman onhaalbaar. Wel is het strafbaar om dieren  zonder doel pijn te doen, dit valt onder dierenmishandeling. Een belangrijke vraag om te stellen is dan ook: “Valt dit onder dierenmishandeling?” De krabben worden namelijk niet alleen levend verkocht, maar ook vaak levend gekookt. 

Naar een oplossing zoeken

Terwijl de discussie verder speelt, wordt duidelijk dat er geen makkelijk antwoord is op dit vraagstuk. De uitdaging ligt in het vinden van een oplossing dat recht doet aan zowel de belangen van dierenwelzijn als die van de volksgezondheid. Natanja Vreugdenhil en de Partij voor de Dieren in Amersfoort blijven aandringen op verandering en bewustwording, terwijl ze bereid zijn de samenwerking met visverkopers aan te gaan om zo tot een oplossing te komen.

Verslaggever Thom Broekman sprak Natanja Vreugdenhil in de raadszaal van Amersfoort.

 

Over de auteur

Youri Ruinard

Hi, ik ben Youri Ruinard (2005), woonbaar in Ridderkerk. Op de basisschool was ik al bezig met interviewen en schrijven. Mijn interesses in de journalistiek liggen in de (geo)politiek. Ik studeer aan de school voor journalistiek om mijn vaardigheden te verbeteren en naam te maken al journalist. Dit jaar maak ik verslag van al het nieuws in Utrecht centrum.