Amersfoort wil inclusiever worden

Amersfoort wil inclusiever worden

Amersfoort wil werken aan een inclusieve stad, dat schrijft Cees van Eijk, wethouder Jeugd, Diversiteit, Werk en Inkomen en tevens GroenLinks partijlid in het nieuwe Beleidskader van 2021-2026; Amersfoort Inclusieve Stad. Hierin staan doelstellingen voor de aankomende jaren om de saamhorigheid en respect naar elkaar toe in Amersfoort te bevorderen.

‘Het is nodig om elkaar te ontmoeten en te leren kennen en gelegenheden hiervoor bieden’ schrijft Cees van Eijk in het Beleidskader. Ook beschrijft hij drie lagen doelen voor integratie: ontmoeten, begrijpen en samendoen. Voor inclusie, dat achtergestelde groepen gelijkwaardig behandeld gaan worden, gelden de doelen: kennen, waarderen en steunen. Dus Amersfoort streeft ernaar dat minderheden, volgens het beleid gediscrimineerde Amersfoorters, LHBTIQ+ mensen en inwoners met een handicap, gelijk behandeld gaan worden. De doelen staan duidelijk vastgesteld in het beleid, maar echte concrete plannen hoe dat in zijn werking moet gaan, staan niet vermeld in het verslag. ‘Hoe we dat concreet gaan realiseren wordt nog uitgewerkt in een uitvoeringsplan voor de komende twee jaar. Met organisaties in de stad heeft de gemeente gewerkt aan een agenda anti-discriminatie. Deze wordt 17 februari bekend gemaakt. Daarna neemt de gemeenteraad hierover een besluit op 23 maart,’ aldus Sharon Sourbag, de persvoorlichter van Cees van Eijk. De gemeente is dus druk bezig met het opstellen van een concreet plan, en de agenda anti-discriminatie is bijna klaar voor publicatie.

Daarnaast staan er ook de belangrijkste speerpunten in het beleid, die moeten ook zorgen voor meer inclusie en saamhorigheid; de regenboogagenda, toegankelijkheidsagenda en anti-discriminatie agenda. De regenboogagenda is een agenda waarbij de gemeente de acceptatie, veiligheid en weerbaarheid van de LHBTIQ+ community in Amersfoort wil bevorderen. Door middel van de toegankelijkheidsagenda wil de gemeente extra aandacht leggen op inwoners met een handicap. De anti-discriminatie agenda wil ondersteuning bieden voor gediscrimineerde Amersfoorters, daaronder vallen mensen met een migratie-achtergrond en ouderen volgens het beleid. Binnen alle agenda’s geldt: veiligheid voor de minderheden, dat is het punt waar Amersfoort de meeste aandacht op legt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *