Amersfoortse studenten gaan cybercrime tegen met project ‘Cyberchef’

Amersfoortse studenten gaan cybercrime tegen met project ‘Cyberchef’

ICT-studenten op ROC Amersfoort

Studenten op het ROC Amersfoort starten een project om ondernemingen te helpen tegen cybercriminaliteit, onder de naam Cyberchef. We zien het namelijk steeds vaker gebeuren. Eén op de vijf midden- en kleinbedrijven krijgt te maken met cybercriminaliteit. Daar willen de studenten vanaf februari wat aan doen.

Door middel van digitale checks, cybersecurityscans en adviezen willen de studenten de digitale veiligheid van ondernemingen beschermen. “Ondernemers zijn een van de meest kwetsbare groepen”, zegt Anthonie Drenth, projectleider Cyberchef van de gemeente Amersfoort. “Hackers vinden hen interessant want daar valt meer te halen dan bij jou of mij.”

Het project is een samenwerking tussen Amersfoortse Mbo-studenten ROC Expert IT Systems & Security, Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland en lokale cybersecuritypartners. In februari volgen de studenten een intensieve cursus cybersecurity speciaal gericht op ondernemingen. Dan is de kick-off via Teams met wethouder Kees Kraanen.

Urley Coffie, docent ICT op ROC Amersfoort, denkt dat de studenten het leuk gaan vinden. “Naast theorie kunnen ze nu ook in de praktijk werken en bij bedrijven langs gaan om te helpen, dat gaan ze hartstikke tof vinden.”

“We hebben nu al zo’n vijftien aanmeldingen, denk bijvoorbeeld aan de kaasboer of een Indonesisch restaurant. Elke ondernemer is ermee geholpen”, zegt Drenth. “Met die scan kunnen die studenten zien waar kwetsbaarheden zitten in de organisatie. Hoe ga je om met wachtwoorden, technieken en de instellingen.”

“Fraudeurs denken erg goed na over: hoe kunnen we iemand zo misleiden dat hij zo snel mogelijk klikt? Ook al denk je het altijd te herkennen, je trapt er gewoon een keer in door bijvoorbeeld tijdsdruk of afleiding. Dit kan mij ook overkomen. Velen onderschatten het gevaar en denken: dit gebeurt mij niet. Juist als je denkt dat het je niet overkomt, dan loopt je gevaar.”

Als de komende tijd veel ondernemingen geholpen worden hoopt Drenth, de projectleider van Cyberchef dit volgend jaar weer te kunnen doen.

Ondernemingen kunnen zich hiervoor gratis aanmelden door een mailtje te sturen naar cyberchef@amersfoort.nl.

Over de auteur

Elisa van der Vlist

Gaat graag op pad om mooie verhalen te maken, nieuwe dingen te ontdekken en legt alles vast op de lens. Interesses: samenleving, cultuur & politiek Houdt van: schrijven, filmen en fotograferen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *