Één dag per week naar de middelbare school

Één dag per week naar de middelbare school

Leeg klaslokaal

De VO-raad wil dat de middelbare scholen één keer week open gaan, het dicht blijven is “onwenselijk en onverantwoord” volgens de vereniging. Frank van de Haar, rector van Het Nieuwe Eemland uit Amersfoort, steunt deze uitspraak maar geeft aan dat het wel een uitdaging wordt.

“De vraag is of je als school, op deze manier wel de kwaliteit kunt leveren die je wilt”; vertelt van de Haar. Klassen zullen waarschijnlijk in kleinere groepen gesplitst moeten worden en er moeten dan ook maar net genoeg leraren zijn om zich over die klassen te kunnen verspreiden. Van de Haar vindt het welzijn van zijn leerlingen op dit moment het allerbelangrijkste. “In de hele maatschappij lopen kinderen nu achterstanden op, maar dat lossen we in de komende jaren wel weer op. Het is nu vooral belangrijk dat leerlingen weer in contact kunnen komen met hun leeftijdsgenoten.”

Jongeren hebben contact met leeftijdsgenoten nodig voor hun ontwikkeling blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Anna van Duijvenvoorde. Ze leren hoe ze samen moeten werken, bij wie ze terecht kunnen met vragen en hoe je je gedrag aanpast op basis van reacties van anderen. Een lange tijd niet naar school gaan hakt er dus behoorlijk in. Van de Haar: “We kunnen niet van leerlingen verwachten dat als de scholen weer één keer per week opengaan ze dan ook gelijk hard aan het werk gaan. De leerlingen zullen eerst behoefte hebben aan het sociale contact, daarna kunnen we gaan kijken of het mogelijk is om te beginnen met toetsen.” Alle leerlingen worden nu nog online getoetst, dat is alleen niet altijd even valide of betrouwbaar. Leraren krijgen wel een indruk hoe het met de ontwikkeling van een leerling gaat maar hebben geen harde gegevens of cijfers.

Van de Haar geeft aan vooral duidelijke regels van de overheid nodig te hebben om te kunnen openen. “Er moet een aantal heldere regels komen die niet te strikt en gedetailleerd zijn. Elke school is anders. Wij hebben bijvoorbeeld erg kleine lokalen en kunnen dus niet alle leerlingen kwijt. Laat de scholen dus vrij om binnen die regels hun eigen keuzes te maken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *