Na negen jaar schaatsen op de baan van AIJV

Na negen jaar schaatsen op de baan van AIJV

Na negen jaar wachten kon er op dinsdag 9 februari weer geschaatst worden op de ijsbaan van de Amersfoortse IJsvereniging (AIJV). Alleen donateurs en leden konden een kaartje kopen om te schaatsen.

De avond tevoren zijn de ijsmeesters begonnen met het voorbereiden van de ijsbaan: de sneeuw van de baan vegen en het bewateren van het wegdek. Met een giertank sproeien ze laagje voor laagje water op de baan, totdat het ijs dik genoeg is. De hele nacht zijn ze bezig geweest om het ijs mooi te krijgen. ‘s Ochtends ligt de baan er goed bij, maar ’s middags niet meer,’ zegt Peter Dolderen ( de voorzitter van de club). ‘Het vriest minder hard dan verwacht’. Volgens Peter Dolderen komt dit doordat de baan in de stad ligt. ‘Hier zijn de temperaturen twee graden lager dan op het platteland en het helpt ook niet dat de baan in de zon ligt. Het is jammer om de baan dicht te moeten doen.’

Door de corona maatregelen worden er maar 140 mensen per uur op de baan toegelaten. Mensen boven de dertien jaar moeten anderhalve meter afstand houden van elkaar. Daarnaast zijn er looproutes en is er een mondkapjes plicht om het zo veilig mogelijk te maken. Schaatsers mogen twee uur lang schaatsen en als het rustig is mag het ook langer. ‘Wij hebben onlangs mensen die lang op de baan waren, verzocht de baan te verlaten,’ vertelt Dolderen.

Hoe het er nu uitziet, kan er nog tot zondag op de baan geschaatst worden. Vanaf maandag zijn de temperaturen weer boven nul.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *