De avondklok: de meeste mensen hebben hun papieren netjes op orde

De avondklok: de meeste mensen hebben hun papieren netjes op orde

De avondklok: de meeste mensen hebben hun papieren netjes op orde
In Amersfoort zijn er in totaal ruim 100 bekeuringen uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok. Niet iedereen is het eens met de avondklok. In grotere steden als Amsterdam, Eindhoven en Den Bosch waren jongeren aan het protesteren en rellen tegen de avondklok. In Amersfoort waren er de eerste drie nachten ook zo’n 40 demonstranten op de hof maar zij hielden het rustig. Politie patrouilleert ’s avonds door de straten van Amersfoort om mensen die zonder geldige reden buiten zijn tegen te houden.
“De meeste mensen hebben hun papieren netjes op orde,” zegt agent Jason Terrence. Hij werkt op de incidentenafdeling van politiebureau Amersfoort en zegt dat het meestal rustig is op straat. Iedereen die op straat loopt nadat de avondklok is ingegaan, moeten ze controleren. In het begin was het ook rustig op straat en hadden de meeste mensen die ze controleerde hun papieren op orde. Nu geldt de avondklok al drie weken en worden mensen lakser waardoor de verhalen van mensen niet kloppen.
De agenten wisselen elkaar af in diensten. Tijdens de ene dienst schrijven ze 20 bekeuringen uit maar op een ander moment krijgt niemand een bekeuring. De agenten geven liever geen bekeuringen. Jason Terrence geeft dan ook eerst waarschuwingen voordat hij een bekeuring uitschrijft. Maar dat kunnen ze niet altijd doen. Sommige mensen die ze bekeuren geven een grote mond aan de agenten. Dan proberen de agenten rustig uit te leggen wat er aan de hand is en vaak werkt dat. Zo niet, dan leidt het soms naar een aanhouding.
De agenten hebben zelf ook hun bedenkingen over de avondklok. “Als het namelijk niet werkt om het aantal besmettingen te verlagen, dan ben ik bang dat wij zonder goede redenen als de boeman worden gemaakt,” zegt Jason Terrence. Het zou fijn zijn als ze kunnen aantonen dat de avondklok werkt om corona onder controle te houden, dan doen de agenten graag hun werk.
Agent Jason Terrence: “Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, dan was de avondklok waarschijnlijk niet nodig geweest. Ik hoop dat we een beetje aan elkaar kunnen denken zodat we zo snel mogelijk uit deze crisis komen.”

Over de auteur

Sophie Timman

Journalistiek is voor mij een mooi middel om informatie van de ene naar de andere plek te brengen. Wat ik later graag zou willen doen is documentaires maken die mensen inspireren en emotioneren. Ik ben gek op films en muziek dus je kunt me later als filmjournalist zien in het programma films&sterren. Dat lijkt mij in ieder geval heel gaaf!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *