Eerste prikken in nieuwe vaccinatielocatie Amersfoort: “Spannend maar erg blij”

Eerste prikken in nieuwe vaccinatielocatie Amersfoort: “Spannend maar erg blij”

Foto: Elisa van der Vlist. Mevrouw Van Dijk wordt gevaccineerd in Amersfoort.

Maandagmiddag zijn de eerste vaccinaties in Amersfoort van start gegaan in de nieuwe vaccinatielocatie van de GGD Utrecht. Hier worden tachtig- en vijfentachtig-plussers ingeënt met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Vandaag zijn er 370 mensen aan de beurt.

Door code rood vanwege gladheid, waren de vaccinatielocaties in regio Utrecht gesloten tot half twee vanmiddag. Daarom werden ook in Amersfoort de eerste prikken naar de middag verschoven. Toen stroomde het pand van de Rijtuigenloods één voor één vol met ouderen, uiteraard op anderhalve meter afstand en mondkapjes.

In de wachtruimte zit de heer Burghorn, 90 jaar, rustig op een stoel. Hij heeft net de prik gehad en daarna moet iedereen een kwartier blijven zitten om te kijken of iemand bijwerkingen voelt of flauwvalt bijvoorbeeld. Dit is bij Burghorn niet het geval. “Ik heb nergens last van”, zegt hij tevreden. “Het voelde net als een normale griepprik. Alleen een pleistertje erop en klaar was het weer!”

Burghorn is blij dat de eerste prik achter de rug is, hij was van tevoren namelijk een klein beetje zenuwachtig. “De griepprik haal ik al veertig jaar geloof ik. Dit was voor het eerst dus je weet niet precies wat je te wachten staat. Dat maakt het wel een beetje spannend. Maar achteraf gezien valt het heel erg mee hoor.” De tweede prik krijgt meneer Burghorn over vijf weken. Hij kijkt op zijn horloge en zegt straks opgehaald te worden door zijn vriendin.

Burgemeester Lucas Bolsius is blij dat de vaccinaties in Amersfoort zijn begonnen. “Je ziet hoe Amersfoort er last van heeft, van deze coronatijd. Niet alleen de winkels maar ook mensen thuis zoals scholieren. Iedereen zit echt te wachten totdat langzamerhand het normale leven weer terug kan komen. Het vaccin is waar wij als samenleving de hoop op hebben gevestigd en naartoe leven.”

“We beginnen met de kwetsbaren”, zegt Bolsius. “Als alles goed draait, kunnen hier een kleine tweeduizend mensen worden ingeënt per dag.”

Er hangt een gezonde spanning in de lucht van de zenuwen bij de ouderen. In een van de wachtruimtes voor het ontvangen van de prik zit mevrouw Van Dijk, 91 jaar uit Soest, alvast klaar samen met haar buurvrouw. Ze is aan de beurt en staat op om haar ID-kaart te laten zien. Dan mag ze doorlopen naar een hokje waar een zorgmedewerker klaar zit. “Nou, daar gaan we.”

Met een grote glimlach gaat mevrouw Van Dijk zitten. Het BioNTech/Pizer-vaccin wordt in haar arm gespoten en klaar is kees. “Ik heb het niet eens gevoeld, dat ging snel!”, zegt mevrouw Van Dijk lachend, twee seconden later. “Ik vond het wel spannend maar ik ben zeker weten erg blij! Voelt toch goed.”

Vrolijk vertelt mevrouw Van Dijk wat ze wil gaan doen nadat ze volledig gevaccineerd is, na de tweede prik over vijf weken. “Dan kan ik straks ook weer mijn zoon uit Duitsland opvangen. En mijn familie woont in Groningen dus ik hoop heen te kunnen. Ik heb mijn familie erg gemist, ook al is hij niet meer zo groot.”

Er is nog iets waar mevrouw Van Dijk heel erg naar uitkijkt. Over een paar weekjes mag zij als feestvarken tweeënnegentig kaarsjes uitblazen. “Op elf maart word ik alweer tweeënnegentig jaar oud!”, zegt Mevrouw Van Dijk. Ze is erg blij met wat ze op deze leeftijd allemaal nog kan. “Ik heb een groot huis waar ik alleen woon en doe nog veel in mijn tuin. En ik heb een elektrische fiets en ik fiets nog steeds door heel Soest!” Dat hoopt mevrouw van Dijk nog lang te mogen doen.

De coronatijd is voor velen en ook voor mevrouw Van Dijk een zware periode. “De afgelopen tijd was erg eenzaam. Ik ben al drieëntwintig jaar alleen.” Ze voelt zich straks veel veiliger door de vaccinatie. “Vooral als je alleen bent denk je van: oh, als ik maar niet ziek word. Maar ik heb heel veel fijne mensen om mij heen gelukkig, hele goede buren en vrienden. Die kwamen wel geregeld bij me. Nu gaan we de goede kant op.” Haar buurvrouw is samen met haar mee gegaan vandaag voor steun en een lift. Zij wacht nu samen met haar mee tijdens het laatste kwartiertje. “Onbetaalbaar!”, zegt mevrouw Van Dijk.

Over de auteur

Elisa van der Vlist

Gaat graag op pad om mooie verhalen te maken, nieuwe dingen te ontdekken en legt alles vast op de lens. Interesses: samenleving, cultuur & politiek Houdt van: schrijven, filmen en fotograferen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *