Amersfoort krijgt een monument voor omgekomen Joodse slachtoffers

Amersfoort krijgt een monument voor omgekomen Joodse slachtoffers

Een monument voor omgekomen joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog krijgt Amersfoort. Dat heeft de woordvoerder van de gemeente bekend gemaakt. Er is een werkgroep opgesteld die over het monument gaat.

Journalist Arjeh Kalmann zet zich al jaren in voor een monument voor Amersfoortse joodse slachtoffers. Hij kreeg uiteindelijk een uitnodiging van burgermeester Lucas Bolsius en de burgervader heeft medewerking aan het monument toegezegd. De werkgroep ‘’Herinnering Amersfoortse Joodse Slachteroffers’’ gaat beslissen hoe het monument er uit gaat zien en wie het gaat maken. De werkgroep bestaat uit elf leden van verschillende achtergronden die een hart voor Amersfoort hebben.

De joodse David Cohen (29) is blij dat er een monument komt, maar hij vindt het wel aan de late kant. ‘’Het is mooi dat Amersfoort een blijvende publieke herinnering krijgt aan de Shoah. Toch zie je dat veel andere steden en dorpen al zo’n monument hebben. Ik vind het jammer dat het jaren inzet moet kosten om het hier ook te krijgen’’, vertelt David Cohen.

Annie Brouwer, voormalig burgermeester van Amersfoort, vond een apart monument voor Amersfoortse joodse slachtoffers niet nodig. Dat liet ze weten aan journalist Arjeh Kalmann. Zij vond dat de Stenen Man bij Kamp Amersfoort voldoende was om alle Amersfoortse slachteroffers te herdenken. Daar was Willemien Meershoek , directeur van Kamp Amersfoort, het niet mee eens, en burgermeester Bolsius dus ook niet.

Ook David vindt het monument bij Kamp Amersfoort niet genoeg. ‘’Het ligt niet eens in Amersfoort. In deze stad zijn 350 joden omgekomen. De nabestaande en inwoners van Amersfoort verdienen een plek waar wij hen kunnen herdenken’’, aldus David Cohen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *