Coronaproof de buren leren kennen door de kunstwandeling van Kopje Suiker

Coronaproof de buren leren kennen door de kunstwandeling van Kopje Suiker

Foto: Johanne de Heus (Instagram: quarantaine_buren)

Cultuurpodium en Productiehuis KOSMIK hebben in samenwerking met theatergroep de Luie Honden, ‘doorendoor ontwerp’ en Video Heren een kunstwandeling rondom de wijk Randenbroek georganiseerd. De route van Kopje Suiker is een gelegenheid om op anderhalve meter een inkijkje te krijgen van verhalen achter de voordeur van de buren. Want wie zijn de buren nou eigenlijk? Bij wie kan er een kopje suiker worden gehaald?

“KOSMIK is een productiehuis in Amersfoort met een heel duidelijke wijkfunctie”, vertelt Coen Witteveen (33) directeur van KOSMIK. “We liggen hier in de wijk Randenbroek en op de rand met Schuilenburg, allebei heel bijzondere wijken. Het is merkwaardig dat er zoveel mensen wonen, maar tegelijkertijd weten die mensen zo weinig van elkaar af. Daardoor was er bij ons de wens om te laten zien wat er in de wijk allemaal speelt aan echte verhalen achter de voordeur.”

Om deze wens te visualiseren heeft KOSMIK in samenwerking met de andere bedrijven verhalen verzameld van de mensen uit de buurt. Enkele van de vele verhalen hebben ze kunnen visualiseren door kunstwerken te maken in de vorm van een bord. De wandelroute brengt je langs zeven van dit soort borden. “De route is zo uitgestippeld, dat je tussen het nieuwe en het oude gedeelte loopt van de wijken”, laat Witteveen weten. Op elk bord staat een QR-code die je kunt scannen met een telefoon of tablet. De link brengt je naar de site met de bijbehorende video waarin het verhaal van een buurtbewoner wordt verteld.

“Mensen laten weten dat ze het heel fijn vinden dat er wat afleiding is in deze tijd”, vertelt Coen Witteveen. “Ze gaan nu zelfs naast deze wandeling, uit zichzelf wat met elkaar drinken”, zegt Witteveen “Zo leren ze elkaar ondanks deze tijd toch beter kennen.”

Familie de Heus & familie Booman vertellen een van deze zeven verhalen. Wat hen zo bijzonder maakt is dat zij de tuin delen met elkaar. Twee huishoudens, één tuin. “Door deze coronatijd zijn we nog meer met elkaar gaan doen en is onze band nog beter geworden”, vertelt Johanne de Heus. “Dat de wandeling juist nu in deze tijd georganiseerd is, vind ik heel mooi samenbindend. Mensen zitten nu natuurlijk veel thuis en je buurt is nu dus veel belangrijker geworden dan dat het misschien voorheen was”, aldus de Heus. “Wij vinden het heel mooi aansluiten bij de tijd van nu en je leert de buurt echt beter kennen.”

De wandeling kan vanaf 13 februari tot 12 maart gelopen worden.

Over de auteur

Karlijn Wissink

Vind het leuk om op pad te gaan om nieuwe dingen te zien, ervaren en verhalen over te maken en vast te leggen. Op foto, film of op papier. Interesses: samenleving, cultuur en politiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *