Een rustiger jaar voor stichting Halt

Een rustiger jaar voor stichting Halt

Foto: Stichting Halt

In Amersfoort is, net als in heel Nederland, het aantal verwijzingen van jongeren naar stichting Halt gedaald. Stichting Halt strafte in regio Amersfoort in 2019 bijna 400 lastige jongeren tegenover ruim 300 in 2020. Toch kent gemeente Amersfoort relatief de laagste daling in regio midden Nederland met een afname van 6,8 procent.

In gemeente Amersfoort zijn de doorverwijzingen naar stichting Halt met 9 doorverwijzingen gedaald naar 124 in 2020. “Deze afname is gunstig, maar het kan ook zijn dat de politie andere prioriteiten had in 2020,” aldus Eveline Huisman, woordvoerder van stichting Halt. Hoe het kan dat Amersfoort de minste daling kent, is niet duidelijk. Wel is het zo dat de gemeente geen subsidierelatie heeft met stichting Halt. Amersfoortse jongeren krijgen dus geen voorlichtingen op school van Halt over drugs- en alcoholgebruik. Of dit in verband staat met de cijfers van de gemeente, durft zij niet te zeggen.

De stichting had de landelijke daling van het aantal Haltklanten in 2020 verwacht. “Jongeren gaan minder vaak de straat op door het coronavirus. Het eerste kwartaal gaat waarschijnlijk ook rustig verlopen door de verlenging van de lockdown.” zegt Huisman. “Het is wel zo dat ruim duizend jongeren naar ons zijn doorverwezen door het niet naleven van de coronaregels.”

Of het nog steeds zo rustig blijft op straat na het vervallen van de avondklok, is onzeker volgens Huisman. “Wij zijn in dat geval afhankelijk van de politie. Het hangt af van hoe snel een agent een jongere doorstuurt naar ons als hij/zij de avondklok overtreedt,” vervolgt zij. Volgens agent Weller uit Amersfoort is het aantal hangjongeren dat ’s avonds voor overlast zorgt met 25 procent verminderd. “We hadden verwacht dat dit lager zou uitvallen, maar jongeren komen ondanks de avondklok toch voor gezelligheid nog samen.”

Volgens Joost Lanshage, woordvoerder van politie Midden-Nederland, houden de meeste jongeren zich echter keurig aan de avondklok en is dit dus geen aanwijsbare reden van verwijzingen naar stichting Halt.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *