Zonnestudio’s toch niet open: “We vinden dat de overheid op z’n minst duidelijk moet zijn”

Zonnestudio’s toch niet open: “We vinden dat de overheid op z’n minst duidelijk moet zijn”

 Het Ministerie van Volksgezondheid is teruggekomen op het besluit dat zonnestudio’s open mogen, omdat ze niet zouden vallen onder de contactberoepen. Bij zonnestudio’s in Amersfoort waren de afspraken met klanten al gemaakt en stonden de medewerkers klaar om aan de slag te gaan.

Toen zonnestudioketen Sunday’s het nieuws te horen kreeg dat de zonnestudio’s op 3 maart weer open zouden mogen, hebben ze hun klanten direct ingelicht over het goede nieuws. “Het liep gelijk storm, de eerste week waren de studio’s volledig volgeboekt dus het is ontzettend vervelend dat je dan een aantal uren later te horen krijgt dat het een foutje was”, vertelt Rob Bontje, directeur van Sunday’s.

Caroline Jansen, vaste klant bij Sunday’s in Amersfoort, was ontzettend blij dat de zonnestudio weer open mocht. Ze had gelijk online een afspraak ingepland en betaald. Ze kon niet wachten om weer een kleurtje op te bouwen voor de zomer. “Ik begrijp er niets van, bij de kapper zitten ze aan je, terwijl je in een zonnestudio amper contact hebt met mensen. Ik vind het ontzettend jammer dat ze dan toch ineens niet open mogen.”

De eigenaren van zonnestudio Sunday’s in Amersfoort, George Chamoun en Mariam Chamoun, kregen pas op 2 maart de bevestiging dat ze toch niet open mochten gaan. “Mijn partner en ik voelden teleurstelling, ongeloof, verdriet en vooral ook boosheid. We konden er op het moment zelf geen begrip voor hebben. Tijdens de eerste lockdown, toen alle contactberoepen tijdelijk moesten sluiten en veel winkels gesloten bleven, mochten wij openblijven. Dit was omdat bij ons onder andere de anderhalve meter maatregel juist goed te handhaven is. Niemand gaf ons een goede reden waarom we dicht moesten blijven. Bij de kapper en bij nagelsalons is er direct contact en in een zonnestudio is dat niet het geval”, vertelt Mariam Chamoun.

Ook Rob Bontje vindt het erg lastig te begrijpen dat het Ministerie de zonnestudio’s dicht wil laten. “De zonnestudio’s hebben een heel scherp hygiëneprotocol, alles wordt na ieder bezoek schoongemaakt en we volgen alle gebruikelijke maatregelen op. Daarnaast mogen er maar maximaal twee personen in de studio tegelijk aanwezig zijn en is er geen fysiek contact.”

Nadat zonnestudio Sunday’s te horen kreeg dat ze niet meer open mochten, zijn ze direct via de sociale mediakanalen de klanten gaan inlichten. “Toen we de versoepelingen te horen kregen, zijn we direct begonnen met nieuwe reserveringen. Wij hadden de eerste avond al reserveringen staan tot eind maart. Vanuit het hoofdkantoor zijn de klanten per mail geïnformeerd over het teleurstellende nieuws. De berichten stroomden binnen van klanten die hun teleurstelling en onbegrip deelden met ons. We hebben heel veel lieve berichten en steun gekregen.”, aldus Chamoun.

De Branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen spant een kort geding aan in de hoop zo snel mogelijk open te mogen. De vereniging vindt het totaal niet terecht: “Wij snappen niet dat een zonnestudio een publieke plaats is en een kapper dat bijvoorbeeld niet is. Daarnaast is het op zijn minst onzorgvuldig dat het Ministerie eerst aangeeft dat wij open mogen, maar er daarna op terugkomt”, vertelt de woordvoerder van de branchevereniging, Bart Jochems. Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 mochten de zonnestudio’s wel open zijn. Dit zorgt voor veel verwarring en onbegrip. “Wij vinden dat de overheid duidelijk moet zijn, dat is wat je van een overheid mag verwachten”, zegt de woordvoerder voor SVZ.

Branchevereniging SVZ en zonnestudioketen Sunday’s hebben nog geen reactie gekregen van het Ministerie van Volksgezondheid. De rechtszaak vindt plaats op 26 maart.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *