Wie is Floris Eigenhuis, de Amersfoortse klimaatkandidaat van Volt?

Wie is Floris Eigenhuis, de Amersfoortse klimaatkandidaat van Volt?

Floris Eigenhuis

Amersfoorters mogen binnenkort gaan stemmen en de keus is dit jaar met grote opkomst van nieuwe partijen breed. Een van die nieuwe partijen is de groeiende, Europese partij Volt. Iemand die een zetel in de Tweede Kamer hoopt te bemachtigen is de nummer zeven van Volt, Floris Eigenhuis. De dertigjarige klimaatkandidaat wil zich inzetten voor een duurzaam en groen Europa en vindt dat het tijd voor actie is. Ook in Amersfoort is hij hier al druk mee bezig.

Je staat op nummer 7 van de nieuwe Europese partij Volt, waarom bij de partij Volt?

“Ik ben erg lang op zoek geweest naar de politieke partij voor mij, omdat ik in mijn studie steeds meer geïnteresseerd raakte in politiek. Ik had gesprekken met een paar partijen, maar het probleem was dat je bepaalde lijnen per se moest volgen. Volt is een jonge en energieke partij en wil van onderaf politiek bedrijven, dus je kan er snel in betrokken raken. Toen ik hoorde van de partij, heb ik me meteen aangemeld.”

Denkt u dat er een grote behoefte was in Nederland voor een Europese partij?

“Ja, dat denk ik wel. Drie maanden geleden stonden we op nul zetels en nu zijn we gepeild op drie zetels. Ons verbindende en positieve geluid ten opzichte van Europa helpt daar wel in. 49 procent van Nederland zegt ook blij te zijn met de EU uit een onderzoek van de Eurobarometer en slechts 13 procent is tegen. Het lijkt vaak alsof Nederland anti-Europees is, maar dat is zo omdat er alleen maar nationale partijen zijn.”

Waarom is Europese samenwerking zo belangrijk voor sommige mensen die niet zo veel van Europa afweten?

“Wat veel mensen eigenlijk elke dag merken maar weinig doorhebben is het economische profijt. Voor elke euro die Nederland investeert in de EU, verdienen wij zeven tot elf euro weer terug. Ook het gemak om door Europa rond te reizen en om goederen te vervoeren is gewoon essentieel voor ons land. We hebben ook problemen die we als klein landje niet alleen op kunnen lossen zoals migratie, het opkomende China en klimaatverandering.”

Wat zou je tegen de mensen willen zeggen die vinden dat meer Europa schade doet aan de Nederlandse identiteit en cultuur die we hebben?

“Dit wordt altijd een beetje filosofisch. Ik denk dat je meerdere identiteiten kan hebben, dus een Europese identiteit hoeft niet iets weg te nemen van bijvoorbeeld jouw Nederlandse identiteit, maar het komt er gewoon bovenop. Wij denken juist dat het goed is dat er in Europa zo veel verschillen zijn, je kan juist van elkaars andere wereldbeelden leren.”

Wat onderscheid Volt als midden/progressieve partij van bijvoorbeeld D66?

“Onze basis ligt in Europa, dus wij pakken de Europese uitdagingen aan. Als het gaat om klimaat willen wij tien jaar eerder klimaatneutraal worden dan D66, namelijk in 2040. Ook staan wij positiever over kernenergie ten opzichte van D66 en GroenLinks. Verder zien wij meer in Burgerforums dan referenda. Daarin gaan burgers met elkaar in gesprek in plaats van dat ze kiezen.”

 De klimaatdoelen al halen in 2040 in plaats van 2050, is dat niet wat ambitieus?

“Als Volt groot wordt, kunnen we alles bereiken. Zelfs de eerste raket was technisch minder goed dan de smartphones van nu. Het vraagt wel veel, dus grote veranderingen. Het is maar de vraag of mensen daarvoor kiezen. De urgentie is wel groot, we moeten voorkomen dat er permanente schade aan de aarde wordt gedaan, dus die omslag moet snel worden gemaakt.”

U zet u bij Volt in voor duurzaamheid en klimaat, lukt dat volgens u alleen door Europese samenwerking?

“Ik geloof dat als alle landen in hun eentje besluiten om dingen op te pakken dat dat ook kan, maar het kan sneller en beter als we dit met Europa doen. Het zijn regels voor 450 miljoen mensen in plaats van 17,5 miljoen.”

Volt bestaat vooral uit jongere mensen en onderwijs is een belangrijk punt. Betekent dat ook dat Volt het meest opkomt voor jongeren en hun toekomst?

“Wij zijn er natuurlijk voor iedereen, maar wij merken dat ons geluid vooral bij jongeren binnenkomt. Maar ook bij ouderen. Doordat er veel jongeren zijn bij Volt en wij ook een plan hebben voor jongeren na corona klinkt het jongerengeluid misschien harder dan het ouderengeluid. “

Heeft dat niet met het progressieve geluid richting het klimaat te maken?

“Nee, dat denk ik niet, ik ben in Amersfoort aangesloten bij de organisatie van het klimaatalarm en daar zijn ook heel veel ouderen bij aangesloten. Er zijn juist veel ouderen die voor jongeren de omslag naar een duurzame wereld willen maken.”

 U woont in Amersfoort, wat zou er volgens u hier beter kunnen?

“Het zou supergaaf zijn als op de A28, net als bij de Gaasperdamtunnel in Amsterdam, een stuk snelweg te overdekken en dan boven op die snelweg een park op te bouwen. En sowieso meer treinen naar bijvoorbeeld Duitsland. Een groter en beter treinenstelsel is iets wat Volt graag wil.”

 Wat is het eerste wat u wilt doen als u de Tweede Kamer binnenkomt?

“Ik zou het eerst natuurlijk contact leggen met de andere Kamerleden. Wilders, Rutte en Hoekstra ontmoeten zou ik wel vet vinden. Wat ik in vier jaar wil hebben bereikt is een concreet plan waarmee we meer beschermde natuur krijgen, en de energietransitie versnellen. Dus meer woningen verduurzamen, zorgen dat er meer windturbines en zonnepanelen komen, we waterstof gaan krijgen en een nieuwe kerncentrale.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *