Wandelroute rondje kunst en bewegen helpen Amersfoortse kunstorganisaties en kunstenaars

Wandelroute rondje kunst en bewegen helpen Amersfoortse kunstorganisaties en kunstenaars

Om de inwoners van Amersfoort tijdens de lockdown in beweging te krijgen heeft de gemeente Amersfoort een kunstwandel route gemaakt genaamd je rondje kunst en bewegen. Kunst kan niet meer op locaties gezien of beleefd worden. Maar wel buiten, langs de route worden verschillende kunstwerken getoond.

In opdracht van de gemeente Amersfoort heeft Projecthuizen een toer gemaakt waarin cafés en kunstenaars onder de aandacht worden gebracht. Mensen lopen drie kilometer waarin meer dan 30 verschillende kunstwerken getoond worden. In omgetoverde etalages of gedichten op de stadsmuur krijgen de wandelaars de kunstwerken te zien. Met een QR-code wordt meer informatie gegeven. Alle kunstenaars komen uit Amersfoort. Een paar namen die meedoen zijn: glasier-kunst van Hilde Paalvast, kunstenaar Cornelis Bos en fotowerken van organisatie Fotocafé. Woensdag 31 maart is laatste dag dat de route te bewandelen is.

Het zijn vooral cafés die meedoen. Fotografencafé zocht meteen contact met café Halewijn op de Hof. Achter de ramen hebben ze twee tv’s geplaatst. “Wij hebben gekozen voor tv’s omdat mensen niet naar binnen kunnen en schilderijen slechter te zien zijn. Zeker wanneer het schemert”, vertelt Robert Jan Stokman, een van de bedenkers van het Fotografencafé. “In de afgelopen vijf jaar hebben wij veel lezingen verzorgd. Als een soort van terugblik laten wij dit zien op de tv’s. Deze beelden worden op éen van de beeldschermen getoond en op het andere scherm worden foto’s van Amersfoortse fotografen laten zien.” Elke week veranderd de beelden. Ook voor mensen die een tweede keer langslopen is het nog interessant. ‘Dit is een mooie manier om ons te laten zien’ zegt Stokman.

Voor corona werden lezingen, die nu op de tv’s te zien zijn, gehouden in verschillende cafés. Amateurs of professionele fotografen kunnen lezingen geven zodat andere fotografen ervan kunnen leren. Dit kan nu niet meer in een café, toch ze zitten niet stil. Op het internet is het Fotografencafé nu erg actief. “Het vergroot de mogelijkheden. Mensen die verder weg wonen kunnen wij nu ook vragen. Ook kunnen er meer mensen luisteren naar de lezingen.” De lezingen worden nu met een podcast of interview filmpjes gegeven. “Het is wel jammer dat er geen interactie is met de luisteraar”, vertelt Stokman. Daarom komt er na het project rondje kunst en bewegen toer een ander alternatief. “Mensen kunnen zich bij ons opgeven voor een lezing. Ondertussen kunnen er vragen gesteld worden aan de fotograaf.” Op deze manier kan er meer interactie komen met de luisteraars.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *