Bijeenkomst voor vrouwen met politieke ambities in Amersfoort: “Het is geen mannenwereld”

Bijeenkomst voor vrouwen met politieke ambities in Amersfoort: “Het is geen mannenwereld”

Foto: gemeenteraad

Amersfoortse raadsleden Micheline Paffen, Marjolein Perdok en wethouder Astrid Janssens organiseren volgende week een bijeenkomst voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in de politiek of politieke ambities hebben. Volgens de initiatiefnemers zijn er te weinig vrouwelijke politici en zorgen vrouwen voor andere en belangrijke invalshoeken.

Tijdens de onlinebijeenkomst zullen de raadsleden en wethouder hun eigen ervaringen delen. Ook zal Julia Wouters, politicoloog en auteur van De Zijkant van de Macht, aanwezig zijn. De deelnemers kunnen zelf met hen in gesprek gaan en vragen stellen.

“We hebben gezien dat er in Amersfoort niet voldoende vrouwen zijn in de politiek”, zegt fractievoorzitter Micheline Paffen (CDA) “De beste besluiten worden genomen als je een goede afspiegeling hebt van maatschappij. We willen dat vrouwen zien dat het geen mannenwereld is en hun invalshoek belangrijk is in de politiek.”

Op dit moment is 31 procent van de Tweede Kamerleden vrouw en in de gemeenteraden gemiddeld 32 procent. Amersfoort heeft twaalf vrouwelijke raadsleden van de 39 in totaal. En twee vrouwelijke wethouders van de zeven.

Gemeenteraadslid Marjolein Perdok (D66) vindt dit veel te weinig en ziet liever iets meer oestrogeen bij hen op de werkvloer. “Al helemaal als je je bedenkt dat de helft van de bevolking uit vrouwen bestaat. Raadsleden zijn volksvertegenwoordigers. We willen dit graag onder de aandacht brengen.”

“Wij vrouwen kijken veel meer naar de impact en naar wat het betekent”, zegt fractievoorzitter Paffen. “We zorgen voor maatschappij, verbinding en samenhang. Mannen kijken meer naar de zakelijke invalshoek. Je kunt een beter besluit maken met alle invalshoeken.” Paffen begon in 2001 in de politiek met een dochtertje van nog geen één jaar oud en daarnaast nog een andere baan. “Veel dames in de raad hebben ook kinderen en een baan hiernaast. En het valt goed te combineren. Het is mogelijk.”

“Waar kan jij als persoon zelf het verschil maken?”, zegt Paffen. “Er kan heel veel. Je komt met je eigen normen en waarden en ambities die je voor stad hebt. En je kunt er heleboel van verwezenlijken. Meedenken aan toekomst van je stad.”

De politieke bijeenkomst vindt plaats op woensdag 24 maart om 20:00. Je kunt je aanmelden via maakhetverschil@amersfoort.nl.

Over de auteur

Elisa van der Vlist

Gaat graag op pad om mooie verhalen te maken, nieuwe dingen te ontdekken en legt alles vast op de lens. Interesses: samenleving, cultuur & politiek Houdt van: schrijven, filmen en fotograferen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *