Blauwe containers in Amersfoort zitten overvol

Blauwe containers in Amersfoort zitten overvol

Bewoners uit Amersfoort kunnen hun papieren afval nergens meer kwijt. Steeds meer afval belandt daardoor op straat of wordt bij het restafval gegooid. Dit zorgt voor veel overlast.

Door de sluiting van de winkels shoppen inwoners uit Amersfoort veel meer online dan ze voor de lockdown deden. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel huishoudens nu met een overschot zitten van papieren afval. De blauwe containers worden namelijk maar één keer per maand geleegd.

Gerrit van Nieuwenhuizen, gemeenteraadslid van de VVD in Amersfoort, vindt dat het niet meer kan zo. Hij heeft het College van de gemeente Amersfoort opgeroepen om hier iets aan te doen. “De blauwe kliko’s, met papier en karton, zitten te vol. Het papier wordt in restafvalcontainers gestopt of bij de buren in de kliko gegooid. Ook de centrale papiercontainers zitten vol, met als gevolg dat het afval naast de centrale containers neergelegd wordt”, vertelt hij.

Ook Lieke Meijer (39) uit Amersfoort ervaart hier veel last van. “Mijn huis ligt vol met kartonnen dozen. Ik kan het nergens meer kwijt. Het is niet zo dat ik abnormaal veel bestel, maar sinds ik thuis moet werken zit mijn blauwe container een stuk sneller vol dan voorheen.” Samen met een paar buurtbewoners heeft ze meldingen gemaakt bij de gemeente dat er veel overlast is van afval in de wijk. “Af en toe breng ik het karton dat niet meer past bij een milieustation. Ik wil het namelijk niet in een andere container gooien”, vertelt mevrouw Meijer. Toch ziet Meijer het vaak gebeuren dat er door andere mensen in de buurt karton op straat wordt gegooid of dat mensen het kartonnen afval tegen andere containers aanzetten. Dit vindt ze belachelijk en daarom hoopt ze dat de gemeente er snel wat aan gaat doen. “Ik krijg weleens te horen van een buurvrouw dat er zelfs afval over haar schutting wordt gegooid, of dat er voor de zoveelste keer karton in haar blauwe container ligt wat niet van haar is.”

ROVA is een organisatie die in de gemeente Amersfoort het huishoudelijke afval ophaalt. De blauwe container wordt eens in de vier weken opgehaald. Van Nieuwenhuizen vindt dat dit veel te weinig is in deze tijd. “Het beleid ‘scheiden van afval’ komt namelijk erg onder druk te staan, omdat men papier en karton dus bij het restafval gooit.” Papier kan alleen gerecycled worden als het goed wordt gescheiden. Wanneer papier bijvoorbeeld nat of vies wordt door het restafval, kunnen de recyclebedrijven er niks meer mee.

Volgens VVD-raadslid Van Nieuwenhuizen moet ROVA twee keer per maand het afval ophalen in plaats van één keer. Van Nieuwenhuizen heeft dit advies ingediend bij de gemeente. De kans is wel groot dat dit extra kosten met zich meebrengt en het daarom misschien niet haalbaar is. “Ik heb allereerst aan het college van Amersfoort gevraagd of het bestaande contract met ROVA het toelaat om vaker de containers te legen. Ook heb ik gevraagd aan het college wat de extra kosten kunnen zijn.”

Een andere oplossing voor het probleem ziet het VVD-raadslid niet. De prijs voor oud papier is namelijk in 2021 in heel Europa flink gedaald. Een deel van het oud papier werd ingezameld door vrijwilligers van verenigingen. Door de daling van de prijs voor oud papier levert het inzamelen van oud papier bijna niks meer op, en kan de gemeente de verenigingen geen vergoeding bieden. “Oud papieracties zijn hierdoor vrijwel niet meer haalbaar voor de verenigingen”, aldus Gerrit van Nieuwenhuizen.

De gemeente zal moeten wachten op de beantwoording van het college van Amersfoort. Het college zal een afweging moeten maken of de extra kosten opwegen tegen de overlast.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *