Pianoles op gepaste afstand

Pianoles op gepaste afstand

In een klein kamertje staan twee piano’s. Een daarvan is een grote zwarte vleugel omringd door pianoboeken. Hier geeft de Amersfoortse muziekdocent Karen van Dellen wekelijks haar pianolessen. Door corona kan zij geen leerlingen ontvangen. Daarom geeft ze de lessen nu online. De iPad staat klaar op een kruk ter hoogte van de vleugel. Het is 12 uur, de les kan beginnen.

Via facetime wordt de leerling Laurien Westra gebeld. Nadat de IPad een paar keer overgaat, wordt er opgenomen. Daar zit Westra achter haar piano in haar studentenwoning in Rotterdam. Maar ze is niet goed te zien. Het beeld schokt en hapert. “Zullen we het anders via WhatsApp proberen?”, vraagt Karen Van Dellen. Dit beeld is meteen een stuk beter. Na negen minuten hieraan besteed te hebben, kan de les eindelijk beginnen. “Dit is een groot nadeel van het online lesgeven. Ik ben soms meer bezig met een goede verbinding zoeken, dan lesgeven”, zegt Van Dellen. Westra kiest zelf wat ze wil spelen. Ze start met een Duetto van Mendelssohn. Haar piano klinkt een beetje vals. Neuriënd luistert van Dellen aandachtig hoe Westra speelt. “De bas is slecht te horen, zou je de telefoon naar de andere kant van de piano willen verplaatsen?”, vraagt Van Dellen. Het niet goed kunnen horen van de klanken vindt van Dellen ook een groot nadeel van het online lesgeven. Dat mist van Dellen het meest. Ondanks het slechte geluid kan van Dellen wel technische aanwijzingen geven. De aanwijzing van deze les is de pols laag houden tijdens het spelen. Online lesgeven heeft ook voordelen. ‘Ik kan bijvoorbeeld makkelijker technische aanwijzingen geven. Het beeld staat op een punt gefixeerd waardoor ik geen afleiding heb van andere zaken’.  Westra speelt de laatste tien minuten een stuk van Chopin. Dit Stuk heeft ze zelf aangeleerd. Van Dellen benut nog de tijd met tips voor de pols en dan is de les klaar.

“Het is fijn dat online lesgeven een optie is”, vertelt Laurien Westra. Zeker wanneer ze het druk heeft en in Rotterdam zit, dan is dit een uitkomst. Toch mis ze ook de fysieke lessen. “Vooral als Karen het voor doet is het lastig te volgen op een klein schermpje.”

“De eerste online les was in april 2020 met Laurien. Toen werd ik een beetje emotioneel. Het was voor mij een soort van escape van de realiteit. Alles ging over corona. Eindelijk kon ik weer bezig zijn met muziek”, zegt van Dellen. Dit was meer dan een half jaar geleden. Van Dellen geeft sinds de nieuwe versoepelingen van negen maart weer bij haar thuis les. “Ik kan gemakkelijk 1.5 meter afstand houden. Voor beginners is het ook fijner als ik er ben. Zij hebben veel sturing nodig die ik niet online kan bieden.” Maar online lesgeven heeft ook voordelen. Van Dellen kan nu zien hoe leerlingen thuis achter de piano zitten. Houding is heel belangrijk. Ook kan ze de piano zien waarop de leerlingen thuis spelen. “Ik heb zelfs een leerling aan een betere piano kunnen helpen”, zegt ze.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *