Amersfoortse partijen gaan de strijd van de landelijke verkiezingen aan

Amersfoortse partijen gaan de strijd van de landelijke verkiezingen aan

verkiezingsposters

Niet alleen landelijke partijen proberen nog net de laatste kiezer over te halen om op hun partij te stemmen, in Amersfoort zijn ook de lokale afdelingen druk bezig. Door het ontbreken van het fysieke contact met burgers worden er allerlei alternatieven bedacht. D66, GroenLinks en de VVD voeren campagne in Amersfoort, allen in hun eigen stijl.

Overal in het land zie je lijstrekkers langs de deuren gaan, en zelfs evenementen houden, maar ook lokale afdelingen van de partijen helpen mee met campagne voeren, alleen missen zij het fysieke contact met de Amersfoorters. “Normaal gingen wij langs de deuren om met mensen in gesprek te gaan en te vragen wat mensen dwars zit, maar nu was dat helaas niet mogelijk”, zegt campagneleider van GroenLinks, Niels Hazekamp. “GroenLinks heeft veel alternatieven bedacht zoals acties voor het milieu en het klimaat.” Hazekamp kwam met het idee om met een prikker afval op te ruimen waarbij vrijwilligers mee konden doen. “We deden ‘GroenLinksjasjes’ aan om zichtbaar te zijn. Ook hebben we met een hogedrukspuit ‘stem GroenLinks‘ op de straten gespoten, een milieuvriendelijke oplossing met goede reacties.” Ook voor D66 betekende de beperkingen maandenlang nadenken over alternatieven. De partij kwam uiteindelijk met een ‘valentijnsactie’. Zo gaf D66 tips waar je je valentijnsinkopen het beste kon doen en brachten ze boodschappen bij mensen die je daarvoor kon opgeven. De Amersfoortse VVD heeft besloten behalve digitaal campagne te voeren ook matrixborden bij grote toegangswegen in te zetten, omdat de partij mensen stimuleert ook thuis te blijven.

Ondanks dat social media tegenwoordig vaak voor reclame wordt gebruikt, zien D66, VVD en GroenLinks Amersfoort nog steeds veel in het flyeren. GroenLinks kwam met een QR-code op de flyer waarbij de kiezer wordt doorgestuurd naar een online meeting, om toch nog met je kiezers te kunnen praten. Maar dat ging niet altijd vlekkeloos. Er ontstonden boze reacties nadat flyers door brievenbussen met NEE-NEE stickers waren gegooid. Bij D66 gaat het flyeren ook door, maar de vrijwilligers gaan wel de wijken in waar de meeste kiezers te halen zijn. Bij eerdere verkiezingsuitslagen was er globaal te zien welke wijken het meest D66 stemden en daar gingen de flyers vooral heen. De VVD Amersfoort is als enige niet fysiek in Amersfoort geweest, maar gaan uit van de landelijke data waar de meeste stemmers te krijgen waren. “Wel heeft de VVD posts op social media gemaakt op ‘relevante plekken’ wat goed past bij een thema, zoals op een bouwterrein wat past bij huizen bouwen. De ‘kartonnen Mark Rutte’ is dan ook daarop te zien”, zegt campagneleider Thom Kraanen.

 De moeilijkste taak voor de campagneleiders was het betrekken van mensen bij de campagne, en dan vooral de ouderen. Op social media willen de partijen zichtbaar zijn voor alle doelgroepen. Ondanks de coronamaatregelen waren er bij D66 nog ouderen die mee wilden doen met campagne voeren. “Een oudere man heeft in zijn eentje een hele wijk geflyered en een andere man heeft gevraagd of wij grote posters op zijn huis wilden plakken, heel leuk”, vertelt campagneleider van D66 Amersfoort, Bram Wisselink. Wel probeert D66 steeds meer met social media te doen in plaats van posters plakken, maar dat wordt ook vaak bij de landelijke partij door professionals geregeld. De GroenLinks campagne is volgens Hazekamp erg op jongeren gericht, maar GroenLinks probeert ook ouderen te bereiken. “Wij hebben bijvoorbeeld bij een Amersfoortse radiozender een interview gedaan en we hebben advertenties in kranten gezet. Wij geven namelijk zeker om de ouderen.”

Uit analyse van de verkiezingsprogramma’s van de grote partijen door het AD Amersfoort blijkt dat er nauwelijks aandacht is voor Amersfoort. Volgens Kraanen van de VVD zou Amersfoort wel wat meer aandacht verdienen. “Amersfoort is een echte groeigemeente en heeft wat belangrijke kantoren, een historisch centrum en een spoor. Alleen valt Amersfoort vaak in de schaduw van Utrecht.” Wisselink van D66 is van mening dat Amersfoort het prima redt zonder landelijke aandacht. “Middelgrote steden zoals Amersfoort, Alkmaar en Den Bosch zouden wel beter in de politiek vertegenwoordigd kunnen worden”, zegt Wisselink. Hij heeft wel vertrouwen in de populariteit van D66 in Amersfoort, ondanks de weinige aandacht.“ Amersfoort is een echte D66stad, wij hebben het grootste aantal stemmen in alle gemeenten van D66.” Ook GroenLinks heeft vertrouwen in een goede uitslag vanuit Amersfoort, omdat het in de vorige gemeenteraadsverkiezingen ook al goed ging.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *