Rustige stemavond in Amersfoort

Rustige stemavond in Amersfoort

Woensdagavond 17 maart snellen mensen nog naar de stembussen om hun stem uit te brengen, in Amersfoort. Premier Rutte liet in de laatste persconferentie weten dat op 17 maart stemmen een legitieme reden is om na negen uur nog op straat te lopen. Maar hij vertelde ook dat het niet de bedoeling was om daardoor misbruik te maken van de situatie. De stembureaus gingen om 21:00 dicht, daardoor waren er meer mensen na negenen op straat dan normaal. Ondanks alle omstandigheden is de avond rustig verlopen in Amersfoort.

De klok slaat negen uur, normaal gesproken is het na negenen rustig op straat. Alleen een paar auto’s met mensen in werkkleding die net klaar zijn met hun dienst, een paar hondenuitlaters en af en toe rebelse mensen die gewoon op straat lopen. Deze avond is het een geheel ander gezicht; mensen die op straat liepen zónder hond, meer jongeren, meer fietsers en meer auto’s. Van de meeste personen die rondlopen is duidelijk te zien dat ze van het stembureau af komen; paspoort en mondkapje in de hand en in de buurt van het stembureau. Toch lopen een stuk meer jongeren op straat die duidelijk niet de leeftijd hebben om te stemmen, ze staan een stuk minder ‘bang’ bij dan normaal.

‘Wij handhaven op de anderhalve meter afstand en mondkapjesplicht. De hele dag is het rustig en goed verlopen. Om negen uur gingen de stembureaus dicht, daarna was het op de weg nog best wel druk,’ vertelt leerlingbeveiliger Megan van Lunteren. Na negen uur lopen er nog last-minute stemmers naar buiten die net het stembureau uitlopen die nog naar huis moeten. Daar wordt weinig tot niet op gehandhaafd, want als iemand om één voor negen nog snel het stembureau binnen glipt kan diegene niet om negen uur al thuis zijn. Over het algemeen zijn de avondklokregels goed nageleefd ondanks de ‘vrijstelling’ van Rutte.

Na negen uur rent Ron Pieters nog naar het stembureau om zijn stem uit te brengen. De deur ging net voor zijn neus dicht. ‘Dit is heel erg jammer, ik heb de hele dag gewerkt en heb overgewerkt. Nu kan ik daardoor niet mijn stem laten horen,’ vertelt Pieters verslagen. Pieters is die avond niet de enige die niet zijn of haar stem kon uitbrengen door de sluiting van het stembureau. Mopperend en teleurgesteld lopen mensen weer weg van het stembureau wanneer ze niet meer naar binnen mogen.

Bart (16) en zijn vrienden zijn na negen uur ook op straat te vinden: ‘We moeten het er nu van nemen, de politie doet nu toch even niks door het stemmen.’ Hij stond met een paar vrienden lichtelijk provocerend op straat, normaal zouden zij niet zo snel ná de avondklok op straat staan doordat ze dan een boete zouden krijgen. Ze waren nog niet van plan om snel naar huis te gaan. Zij weten ook: beboet worden met betrekking tot de avondklok gaat vanavond bijna tot niet gebeuren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *