Puppytrainingen weer gestart, ook bij Hondensport Vereniging Amersfoort

Puppytrainingen weer gestart, ook bij Hondensport Vereniging Amersfoort

Puppy’s Layla en Joop rennen blaffend naar elkaar. Dit is misschien wel de eerste keer dat ze een andere hond zien. Zoveel blijdschap in zo’n klein beest. Achter hen aan lopen de baasjes die nog met moeite de al een paar maanden oude pups aan de lijn houden. De baasjes zijn het zeker zat om een ongetrainde hond in huis te hebben en kunnen ook niet wachten tot de training begint. Als het eenmaal begint moeten de honden weer uit elkaar, want de training moet wel op afstand. Piepend en wel worden de honden uit elkaar gehaald. Als zij het tegenstribbelen eindelijk opgeven, gaan ze treurig naast hun baasje zitten. Iedereen is klaar voor de eerste les in de net weer geopende Hondensport Vereniging Amersfoort (HSVA).

Hondensport verenigingen zijn weer open en dus ook de HSVA. Hier zijn de trainingen sinds een paar weken weer gestart. Goed nieuws voor de grote hoeveelheid pups die erbij zijn gekomen tijdens de lockdown. Mensen hebben namelijk sinds het begin van de coronacrisis massaal een hond in huis genomen.  Al snel kwamen ze erachter dat dit toch niet de beste tijd was. De pasgeboren puppy’s hadden natuurlijk wel training nodig en met dichte hondenscholen kon dat niet. Deze honden, nu ook wel “coronapuppy’s” genoemd, kunnen gelukkig nu eindelijk weer bij hondenscholen terecht.

De scholen zijn nu wel open, maar door de coronamaatregelen zijn er een paar dingen anders. Er mogen bijvoorbeeld een stuk minder mensen per les aanwezig zijn. Verder moeten de mensen afstand houden en mag ook de trainer niet dichtbij komen. In de lessen zitten zowel coronapuppy’s van een paar maanden als van een paar weken oud. Dit is niet gebruikelijk omdat de groottes van de honden nu nogal uit elkaar lopen. Puppytrainer Nicole Slag: “Stel, je hebt een pup van acht weken en een pup van 6 maanden dan verschilt dat echt heel veel. Zo’n klein pupje leert natuurlijk veel sneller.” Maar door de lockdown is de wachtlijst lang en kijkt de school niet naar hoe oud de pups zijn. De eerste die aan de beurt is op de lijst mag komen.

Door corona zijn ook andere dingen veranderd aan de trainingen. Trainers zijn nu meer bezig met gewoontes afleren van de hond. Dit komt doordat tijdens de lockdown veel baasjes zelf hebben geprobeerd om hun hond dingen te leren. Nicole Slag: “De commando’s ‘zit’ en ‘af’ leren ze de hond vast thuis wel, maar er kunnen ook kleine foutjes in zitten.” Deze manieren zijn vast niet allemaal fout, maar maakten het voor de trainers wel erg lastig om hun eigen manieren over te brengen op de honden.

De HSVA heeft zelf geen online lessen gegeven. De school verwees wel iedereen naar online filmpjes. Ook kon je de trainers telefonisch bellen voor noodgevallen. Baasje Lizzy van Beek: “ik heb wel filmpjes gebruikt, maar mijn hond miste vooral de connectie met andere honden. Hier leren ze toch het meeste van”. Haar hond Layla kon tijdens de eerste training ook niet stoppen met naar de andere pup rennen. Baasje Floris de Gelder: “Mijn hond Joop heeft zich goed gedragen tijdens de lockdown, maar toch was er training nodig.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *