Katten knuffelen op afspraak kan bij Kat en Koffie Amersfoort

Katten knuffelen op afspraak kan bij Kat en Koffie Amersfoort

Katarina Poposka (links) en Willeke Rodenhuis (rechts) tussen de katten

Bij binnenkomst is het meteen duidelijk dat katten hier de hoofdrol spelen. De ruimte naast de koffiebar zit vol met katten die lekker op de bank luieren en al nieuwsgierig op je af komen lopen. In het kleine winkeltje in het kattencafé zie je de uitgebreide collectie van kattenagenda’s, kattenspeeltjes, sleutelhangers en nog meer accessoires. Bij de voordeur staan mensen met grote ogen naar binnen te kijken terwijl ze een coffee to go bestellen. Van een vreemde combinatie is geen sprake, want in dit café zijn alle mogelijkheden ingezet tijdens coronatijd. Bij Kat en Koffie in Amersfoort kun je namelijk een afspraak maken om een uur lang in het kattencafé door te brengen en je met de katten te vermaken.

Het uur van de ene kattenklant is net voorbij als het alweer tijd voor de volgende bezoeker, Faye Donker. De vaste klant is hier zeker elke week een keer te vinden. Ze is een echte kattenfan, wat ook al te zien is aan haar blouse met katten erop. Ze is al in veel kattencafés geweest, maar toen ze hoorde dat er in juli 2020 in Amersfoort een kattencafé de deuren opende, werd ze helemaal enthousiast. Het allerleukst aan katten is volgens Donker hun eigenaardigheid. “Ze hebben allemaal een eigen karakter en je moet ze echt overwinnen, heel anders dan bijvoorbeeld een hond die al meteen op je afrent.”

Zoals gewoonlijk heeft Faye Donker een boek meegenomen, maar wat ze nu echt gaat doen in het café hangt van de katten af. Als de katten bijvoorbeeld in een speelse bui zijn, gaat ze met de katten spelen of knuffelen. Donker kent zelfs alle namen van de katten. Als bewijs wijst ze al meteen naar de poes met de naam Harry die tegenover haar zit. Voor corona kwam ze hier wel eens met iemand anders om haar ‘favoriete plekje’ te laten zien, maar ze vindt het vaak het fijnst om hier gewoon lekker een boekje te lezen en naar de katten te kijken. Soms raakt ze ook aan de praat met iemand, omdat iedereen hier natuurlijk van katten houdt. Een grote misvatting is volgens Donker dat je je eigen kat mee zou kunnen nemen naar het kattencafé; dat zou volgens haar ‘echt vreselijk’ zijn. “Deze katten zijn hier zo gewend dat dat niet samengaat.”

Eigenaresse Willeke Rodenhuis ziet het kattencafé als een ‘normaal café’ waar je gewoon wat kan eten en drinken, alleen kom je ook op bezoek bij de katten, die allemaal door haar geadopteerd zijn. “In coronatijd is het café in principe dicht, maar je kunt nu een uurtje reserveren om met katten te knuffelen, een boekje te lezen, te puzzelen en ook met ons een praatje te maken. We mogen in het café nu helaas niks serveren, maar je krijgt aan het eind van je afspraak een coffee to go mee”, waar medewerkster Katarina Poposka nu al druk mee bezig is voor de mensen aan de deur. Rodenhuis krijgt al veel aanmeldingen, maar hoort wel dat mensen het nog leuker zouden vinden om in tweetallen te komen, al vinden sommigen het juist fijn om even een momentje voor zichzelf te hebben. “De vaste klanten blijven komen, maar door de coffee to go aan de deur komen er ook steeds meer nieuwe mensen, die hopelijk ook vaste klanten worden”, vertelt Rodenhuis.

Het café ademt een prettige, rustige sfeer door de katten die zich op hun gemak voelen en het huiselijke gevoel, vooral als je een kattenmens bent. Zo is de inrichting van het café door de kleedjes, het behang, de accessoires en de schilderijen vooral gezellig. Ook is er binnen genoeg uitdaging voor de katten te vinden, waar echt over na gedacht is volgens Rodenhuis. De katten moeten zich kunnen bewegen en kunnen spelen. Zo zijn er veel krabpalen aanwezig en tientallen speeltjes aan de muur.

Volgens Rodenhuis heeft het café zo’n positief effect op mensen omdat iedereen eigenlijk dieren nodig heeft in zijn leven. “Een dier is er voor je, hij komt naar je toe en oordeelt niet. Zo kun je even lekker jezelf zijn en kan het dier je ook troosten.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *