Paralympische zwemploeg is klaar om naar Tokyo te gaan.

Paralympische zwemploeg is klaar om naar Tokyo te gaan.

De Nederlandse Paralympische zwemploeg is klaar voor de Paralympische Zomerspelen in Tokyo, die dit jaar van 24 augustus tot en met 5 september worden gehouden. Oorspronkelijk zouden de Spelen in 2020 zijn, maar door corona is dit verplaatst naar 2021. “Een jaar extra om de zwemmers goed voor te bereiden”, zegt Sander Nijhuis, hoofdtrainer van het Paralympische team in de Amerena in Amersfoort.

 Nijhuis krijgt vier jaar de tijd om de zwemmers klaar te stomen voor de Paralympische spelen. Hij begon met het inventariseren van de beste zwemmers. Met deze zwemmers maakt hij een masterplan voor vier jaar. Hoofdtrainer Nijhuis maakt een verbetering van het programma dat er is. Ook professionaliseert hij het team om de zwemmers zoals: fysiotherapeuten, voedingscoaches en trainers. Af en toe worden er wedstrijden gepland. Dit is noodzakelijk om te kunnen zien waar de zwemmers staan ten opzichte van de concurrentie. Alles wordt eraan gedaan om de zwemmers op niveau te krijgen. Voor deze spelen hebben ze een jaar extra de tijd gekregen, vanwege uitstel van de spelen door corona.

 Begin april vorig jaar sloten alle zwembaden. Hierdoor kon het Paralympische team niet zwemmen. “In totaal hebben wij twee dagen stilgezeten”, zegt Nijhuis. In deze twee dagen hebben de zwemmers fitnessapparaten geregeld en thuisgyms opgezet. “Sommige hebben nog gezwommen in een opgezet zwembad in de tuin, maar dat is meer bedoeld om het watergevoel te behouden”, vertelt Nijhuis. In totaal heeft het team dit acht weken moeten doen. Daarna mochten de zwemmers weer in de Amerena zwemmen. In 2020 hebben ze maar een paar wedstrijden kunnen doen, allemaal in Nederland. Om het tekort aan wedstrijden te compenseren organiseert Nijhuis veel wedstrijden in de trainingen. “Om het zo realistisch mogelijk te maken, hangen wij gele borden op voor de tijdwaarneming en geven wij extra feedback aan de zwemmers, maar de echte wedstrijdsfeer mis je wel”, zegt Nijhuis. Nederland heeft maar één Paralympisch zwemteam. Voor wedstrijden moeten ze vooral naar het buitenland, wat nu niet kon. “Eigenlijk wil je racen tegen de concurrentie zodat je kunt zien hoe goed je ervoor staat”, vertelt Nijhuis. In december was er een kwalificatie- wedstrijd in Rotterdam. “Deze ging eigenlijk best goed, wij waren goed voorbereid door onze eigen wedstrijden”, vertelt Nijhuis. De aantal startplekken die Nederland heeft zijn zeven vrouwen en acht mannen. Door onder de limiettijd te zwemmen in hun eigen klasse kunnen de zwemmers kwalificeren voor de spelen. In december hebben negen zwemmers voldaan de limiet.

Een week voor aanvang van de eerste zwemwedstrijd gaat het team naar Tokyo. Door corona mogen ze niet de hele periode aanwezig zijn. Om toch alvast te wennen aan het tijdsverschil, verschuiven de zwemmers het slaapritme. Bij aankomst hebben ze daardoor minder last van de jetlag. “Het enige waar ze wel last van kunnen krijgen is de hoge luchtvochtigheid”, zegt Nijhuis. Maar in het zwembad is dat geen probleem met de gecontroleerde luchtbehandeling. De coronamaatregelen voor de zwemmers zijn nog niet openbaar gemaakt door het Olympisch Comité. “Maar dat het doorgaat is zeker”, zegt Nijhuis stellig.

Volgende week is de laatste wedstrijd voor de spelen in Eindhoven. Hier worden de laatste tickets vergeven voor Tokyo. “Dan kunnen we de balans opmaken en weten we hoeveel zwemmers daadwerkelijk mee mogen”, zegt Nijhuis. Querijn Hensen (19) heeft zich al gekwalificeerd in december. Hij heeft last van chronische reuma. Hensen is de enige nieuwe zwemmer dat heeft voldaan aan de limiettijden. Vorig jaar heeft hij zich net niet kunnen plaatsen voor de spelen. Dat extra jaar trainen heeft hem geluk gebracht. “Alle zwemmers die meegaan, zijn finale waardig en de kans op medailles is groot”, zeg Nijhuis.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *