Minibiebs duiken overal op: ‘Jong en oud maken er gebruik van’

Minibiebs duiken overal op: ‘Jong en oud maken er gebruik van’

Minibieb & Zwerfstation Het Hertje

Minibiebs zijn het afgelopen jaar ontzettend populair geworden door heel Nederland. Zo ook in Amersfoort, waar Angela Hofs minibieb en zwerfstation ‘Het Hertje’ opstartte. Je kunt er gratis boeken lenen, ruilen en zelf weer boeken in terugzetten. “We houden met de hele buurt de kast in stand.”

In heel Amersfoort staan tientallen kasten, verdeeld in verschillende wijken. In het Leusderkwartier op de Hertenstraat staan sinds twee jaar twee boekenkasten, één voor kinderen en één voor volwassenen. Angela Hofs kwam met het idee om ze in haar tuin neer te zetten omdat haar jongste zoon enorm van lezen houdt. Sindsdien is het minibiebje ontzettend populair geworden en maken veel mensen er gebruik van. “Ik kijk vanuit mijn keukenraam op de kasten uit en zie veel mensen stoppen. Er komen moeders met baby’s van een paar maanden oud boeken lenen, tot de achterbuurman van een jaar of 90.”

Het valt Angela Hofs op dat mensen steeds meer gebruik maken van de boekenkasten sinds de lockdown. “Mensen wandelen veel meer sinds de coronacrisis. Zodra ze een kast buiten zien staan, zijn ze toch wel benieuwd. Het is ontzettend leuk om te weten dat mensen uit de hele buurt boeken komen ruilen of de kast komen aanvullen”, aldus Hofs.

Monique Scheffer leest dagelijks voor aan haar vijfjarige tweelingdochters en maakt veel gebruik van de minibiebjes. “Ik fiets erlangs, pluk er wat nieuwe leuke boekjes uit en zet er weer een ander boekje voor terug. Het is heel laagdrempelig wat het zo leuk maakt.”

Beheerders van minibiebjes kunnen hun kasten aanmelden bij Kinderzwerfboek.nl. De beheerders krijgen dan een paar keer per jaar boeken thuis geleverd, die gedoneerd zijn door schrijvers. Ook krijgen ze stickers die ze in de boeken kunnen plakken. Op deze stickers staat een code die mensen kunnen invoeren op de website. Wanneer iemand zijn code invoert, kan diegene zien waar zijn boek overal heeft gezworven. Op deze manier krijgt iedereen gratis de kans om een leuk boek te lezen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *