Huisartspraktijk is begonnen met vaccineren. “Wij doen dit sneller dan de GGD”

Huisartspraktijk is begonnen met vaccineren. “Wij doen dit sneller dan de GGD”

Buiten staan de patiënten te wachten voor een vaccinatie. Één voor één worden ze binnengelaten in huisartspraktijk Watersteeg. Tweehonderd mensen in de Leeftijdscategorie 63 en 64 jaar en met een hoog risico worden gevaccineerd. “Wij prikken sneller dan de GGD”, Vertelt Marco den Haan, huisarts van de Watersteeg. Na het prikken kan er even gepraat worden met de andere patiënten. Het is verplicht om vijftien minuten te wacht voor een eventuele allergische aanval. Na het wachten verlaten ze via de achterdeur de praktijk.   

De huisartsen van de huisartsenpraktijk Watersteeg vaccineren vijftien mensen per half uur. Deze mensen kregen een brief en konden zelf een tijdslot inplannen. In de omgebouwde wachtkamer staan twee stoelen en een tafel met het vaccin AstraZeneca. Praktijkassistente Boukely van Schaaik staat enthousiast te prikken: “Ik vind het leuk om te vaccineren vanwege het contact met de mensen.” Om te mogen prikken moesten alle medewerkers eerst een korte cursus volgen. “Het verschil met de griepprik is dat je nu in een spier moet prikken in plaats van in de huisplooi”, vertelt van Schaaik er nog bij. De mensen worden na het prikken door de huisartsen geleid naar een van de vier wachtkamers. De wachtkamer is een spreekkamer. Een tafel met een computer, een bank waar de patiënten worden geobserveerd. Op anderhalve meter van elkaar staan drie stoelen opgesteld. Hier moeten de mensen een kwartier wachten voor een eventuele allergische aanval. Het personeel loopt langs om te vragen hoe het met de mensen gaat en wat water te brengen. Bij een allergische aanval kunnen de huisartsen meteen ingrijpen met een tegenmedicijn. Ergens achter aan het gebouw is een kamer vrijgehouden voor spoedgevallen. Deze kamer hoefde niet gebruikt te worden. Via de achter ingang dicht bij de spoedkamer moeten de mensen weer naar buiten. Waar het zonnetje schijnt en de vogels zingen.

Marco den Haan is huisarts in de Watersteeg. Hij is al weken bezig met het voorbereiden. “Het kost een vrije dag om alle mensen te selecteren en om de vaccines te bestellen”, vertelt Den Haan. Voor elke prik krijgen de huisartsen ongeveer 20 euro voor. “Dit is een vriendschappelijke prijs, Hiermee kan ik eventueel een priklocatie huren of het personeel een bonus geven”, vertelde Den Haan. Het vaccineren met AstraZeneca heeft enkele weken stilgelegen vanwege trombosegevallen. Hierdoor is het prikken een paar weken uitgesteld. “Het risico op trombose is erg klein, mensen hoeven niet bang te zijn. Het niet vaccineren heeft veel grotere gevolgen”, zegt den Haan. De mensen die werden geprikt, waren niet bang. “Ik heb niet getwijfeld. Het is belangrijk om geprikt te worden. Het geeft weer een stukje vrijheid”, vertelt Groenewegen die zit te wachten tot dat hij naar huis mag. Maar er zijn ook mensen die hebben afgezegd vanwege angst voor het AstraZeneca vaccin.

Volgens Den Haan kan iedereen in Nederland binnen 6 weken gevaccineerd zijn. “De GGD prikt niet snel genoeg. Elk jaar doen de huisartsen de griepprik. Door onze ervaring kunnen wij snel prikken”, zegt den Haan. “Het schokkende is dat de GGD met vier prikstraten 180 mensen in twaalf uur heeft gevaccineerd. Een collega huisarts had twee prikstraten gereserveerd bij de GGD. Hij heeft 260 patiënten kunnen vaccineren in drie uur. Nu snap ik wel waarom het zo lang duurt voordat iedereen in Nederland is gevaccineerd!”, zegt Den Haan. “Als we met het tempo van de GGD zouden prikken, hoeven wij maar een wachtstoel te gebruiken in plaats van de vijftien die wij nu gebruiken. Echt bizar.” Hij heeft een brief geschreven naar minister de Jonge. Maar heeft nog geen reactie gekregen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *