MBO Amersfoort kampt met terugloop aanmeldingen voor toerisme

MBO Amersfoort kampt met terugloop aanmeldingen voor toerisme

MBO Amersfoort

MBO Amersfoort ziet steeds minder scholieren zich aanmelden voor de opleidingen toerisme, horeca en evenementen. Doordat de branches op dit moment stilliggen, worden de opleidingen steeds minder populair bij mavo-scholieren, die vaker voor een ‘veiliger’ opleiding zoals de havo te kiezen. Toch adviseert het mbo studenten om wel voor die opleidingen te kiezen.

Zo laat de opleiding toerisme van het MBO Amersfoort zich steeds meer in de media zien om toekomstige studenten duidelijk te maken dat toerisme gewoon een veilige keuze is. Volgens teamleider Debby Klaassens is de situatie namelijk helemaal anders als studenten de opleiding hebben afgerond. Op de online open dagen geeft de opleiding dat ook aan door te vertellen niet je keuze te baseren op wat er nu met die branches gebeurt, ook al schrikt bijvoorbeeld een faillissement van D-Reizen of de sluiting van de horeca misschien af. Als studenten twijfelen zijn er meeloopdagen, en ze kunnen één op één gesprekken voeren met docenten, die ook in de praktijk werken.

Toch ziet Klaassens in dat ondanks de daling van aanmeldingen bij toerisme, het ook goed zal komen. ”Van de huidige studenten heb ik niet het idee dat er mensen gaan stoppen, want ze snappen best dat er binnenkort weer vraag is. Als straks de pandemie weer voorbij is, begint het waarschijnlijk weer bij mensen te kriebelen, niet alleen bij studenten maar ook toeristen. Dan gaan bedrijven meer medewerkers zoeken met een echt diploma in toerisme.”

Kiezen waar je hart ligt, is volgens Klaassens altijd de beste optie. “Sommige studenten wisten vanaf hun derde al stewardess te willen worden en de wereld over te reizen, maar dat moet je niet wegstoppen want het beroep blijft bestaan. De reiswereld is echt een vak dat in iemands bloed zit. De vliegwereld heeft al zoveel doorstaan: pandemieën, aanslagen, natuurrampen, maar nog steeds blijven mensen reizen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *