Onzekerheid over AstraZeneca: “Geschrokken, zit onder leeftijdsgrens maar ben wel ingeënt”

Onzekerheid over AstraZeneca: “Geschrokken, zit onder leeftijdsgrens maar ben wel ingeënt”

Foto: Elisa van der Vlist Vaccinaties in Amersfoort

Het AstraZeneca-vaccin wordt extra onderzocht voor mensen onder de 60 jaar, wegens bijwerkingen zoals bloedstollingen. Hugo de Jonge heeft besloten een prikstop voor hen in te lasten. Daar schrikken sommige inwoners in Amersfoort van, die vorige week gevaccineerd zijn met dit vaccin. De huisartsenpraktijken in Amersfoort zijn namelijk eind maart begonnen met het inenten van 60-plussers en mensen in een risicogroep met het AstraZeneca-vaccin.

Vorige week zijn ook Amersfoorters jonger dan zestig jaar ingeënt die in een risicogroep vielen. Voordat de leeftijdsgrens werd ingevoerd. Zoals de 54-jarige Thera van Korlaar, die eigenlijk ook helemaal niet meer in de risicogroep valt. “In de computer stond nog dat ik obesitas heb, terwijl dit al jaren niet meer zo is.” Zij wilde wel graag gevaccineerd worden en koos ervoor in overleg met de huisarts om die prik alsnog te nemen vorige week. “Ik ben mantelzorger voor mijn 77-jarige moeder, zij is ernstig ziek en heeft uitgezaaide longkanker, dus ik wilde daarom graag snel gevaccineerd worden zodat ik haar niet besmet.”

Nu blijkt dus dat het vaccin extra wordt onderzocht en helemaal nog niet bestemd is voor mensen onder de zestig jaar. “Toen ik het zag op het nieuws was ik erg geschrokken”, zegt Van Korlaar. “Ik zei ook al tegen mijn vriend: het is niet de bedoeling dat ik eerder doodga dan mijn moeder. Stel dat ik straks trombose krijg of andere nare bijwerkingen?” Ik heb vier kinderen”, zegt Van Korlaar. Haar kinderen zeiden tegen haar: “Ben jij even lekker genept, fijn die AstraZeneca in je arm.” Zij doen vooral wat lacherig over het vaccin.

De eerste oproep voor Van Korlaar was op 19 maart en werd gecanceld doordat het prikken met AstraZeneca landelijk gestopt was. Toen Hugo de Jonge weer toestemming gaf voor dit vaccin, kreeg Van Korlaar vorige week op 31 maart opnieuw een oproep van de huisarts, waar ze meteen naar toe ging. “Als je weigert, sta je weer helemaal achteraan.”

De huisartsenpraktijk in Soesterkwartier in Amersfoort heeft veel telefoontjes gekregen met vragen over het AstraZeneca-vaccin. Dit geeft doktersassistente Van den Brande aan. “Zeker na die eerste tijdelijke stop merkten we dat best veel mensen het daarom niet meer wilden. Of dat zij liever een ander vaccin krijgen zoals Pfizer of Janssen, omdat deze minder negatief in het nieuws zijn geweest.”

De opkomst van de eerste prikronde was uiteindelijk wel 70%. Van den Brande begrijpt de zorgen die mensen hebben en vindt dat het iedereens eigen keuze is. “We proberen duidelijk te maken dat het vaccin goedgekeurd is. Maar uiteindelijk moeten mensen zelf beslissen. Het is iedereens eigen lichaam.”

“Ik vind het zelf lastig te zeggen omdat er maar weinig mensen trombose van hebben gekregen”, zegt Van den Brande. Zelf heeft zij een paar weken terug ook een AstraZeneca-prik gekregen op 23-jarige leeftijd; zij denkt dat het veilig is. “Op dit moment heb ik helemaal geen klachten. Wel ben ik de eerste dag erna ziek geweest. Ik had hoofdpijn, was moe en had last van mijn arm. Maar dat was al snel over. Ik kom met veel mensen in aanraking en op deze manier hoop ik hen ook deels te beschermen.”

De bijwerkingen die Thera van Korlaar kreeg waren koorts, een pijnlijke arm en hoofdpijn. Van dat laatste heeft ze nog steeds last. Haar moeder (77) en een kennis (91) hebben het Pfizer/BIONtech-vaccin gekregen. Beide hebben zij weinig tot geen bijwerkingen. Dat geeft Van Korlaar een geruster gevoel over dat vaccin.

“Ik wil graag dat het normale leven snel weer door gaan”, zegt Van Korlaar. “Maar ik denk nog niet dat dat snel gaat gebeuren. Ik verheug me op afspreken met vrienden, op vakantie gaan deze zomer en salsadansen.”

Op 11 juni is de tweede afspraak voor haar tweede prik. Van Korlaar zit nog met veel vragen. “Ik weet nog niet of ik die tweede prik nu nog wel wil. Ik weet ook niet wat de consequenties daarvan zijn. En of het misschien mogelijk is om de vaccins van verschillende merken te combineren.” Van Korlaar wacht in spanning af en kijkt naar het nieuws wat er gaat gebeuren.

Over de auteur

Elisa van der Vlist

Gaat graag op pad om mooie verhalen te maken, nieuwe dingen te ontdekken en legt alles vast op de lens. Interesses: samenleving, cultuur & politiek Houdt van: schrijven, filmen en fotograferen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *