Het is moeilijk op de woningmarkt voor Amersfoorste starters

Het is moeilijk op de woningmarkt voor Amersfoorste starters

Het is moeilijk op de huizenmarkt voor Amersfoortse starters, velen moeten uitwijken naar andere steden. De huizenprijzen worden steeds hoger en huizen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Overbieden is vandaag de dag ook niet raar. Huizen gaan gemiddeld acht tot twaalf procent over de vraagprijs naar de nieuwe eigenaren. Starters hebben nu eenmaal niet altijd het grootste financiële plaatje en vinden daardoor soms moeilijk een woning.

‘Soms moet ik tegen starters zeggen dat een huis kopen er nog even niet in zit voor hun’, vertelt Barry Bobeldijk, eigenaar van Reinerie Garantiemakelaars Amersfoort. Er zijn verschillende soorten starters. Een daar van zijn volwassenen die jarenlang hebben gehuurd. Maar ook starters van in de twintig. Voor de twintigjarigen, en dus jonge, starters is het het aller moeilijkst op de woningmarkt. Zij hebben veel eigen geld nodig en dat hebben jongere starters vaak minder. ‘Vaak maken mensen het voor zichzelf rooskleuriger dan het is en schatten zij zichzelf qua wat financieel haalbaar is te hoog in’, vertelt Bobeldijk. Makelaren helpen daarom starters om realistisch naar hun financiële plaatje te kijken.

Maarten van Os was een starter, maar heeft inmiddels een huis kunnen vinden. ‘Utrecht is mijn favoriete stad en ik wilde daar graag blijven, maar door gezinsuitbreiding was het voor ons gewoon niet haalbaar om een gezinswoning in Utrecht te vinden. Toen zijn wij naar Amersfoort verhuisd, waar wij het erg naar ons zin hebben’, vertelt van Os. Kopers gaan steeds verder van de stad of in andere (aanliggende) steden wonen. Van Os heeft veel aan de hulp van de makelaar gehad, omdat het zo moeilijk kan zijn om een passende woning voor jou en je budget te vinden.

‘Ook moet een beginnende starter goed kijken naar de toekomst. Vaak halen jonge starters het maximale uit hun financiële plaatje om toch een huis te kunnen kopen. Doordat de rente laag is en vermoedelijk uiteindelijk weer omhoog zal gaan, betekent dat niet per definitie dat een koper daardoor na salarisverhogingen opeens een groter of duurder huis kan kopen’, verteld Bobeldijk. Een grote factor die meespeelt is de vraag naar woningen in vergelijking met het aanbod aan woningen. In de vorige economische crisis stonden in Amersfoort ongeveer gemiddeld 1400 woningen. Vandaag de dag staan er ongeveer gemiddeld 400 woningen te koop in Amersfoort. Hierdoor was er eerst binnen iedere prijsklasse negen á tien woningen te koop in de vorige economische crisis. Nu zitten we op minder dan één geschikte woning voor verschillende soorten kopers.

Bobeldijk ziet de woningmarkt in de aankomende jaren nog niet veranderen. ‘Ik denk dat de woningmarkt alleen kan omslaan als we weer, net zoals vroeger, eerst huizen verkopen en dan pas een nieuw huis kopen. Dan komt er meer aanbod en is er meer keuze en zijn er meer opties op de markt’, legt Bobeldijk uit. Het aantal scheefwoners op de markt heeft erg veel invloed op de koophuizenmarkt. Dit komt doordat vrijwel iedereen zich al vroeg inschrijft voor een huurwoning, terwijl dat soms geeneens nodig is en mensen in huurwoningen wonen terwijl ze gewoon kunnen kopen. Hierdoor wordt de woningmarkt helemaal ontregeld. ‘Als woningcorporaties bijvoorbeeld elk jaar vijftien euro ledengeld of iets dergelijks vragen zullen er misschien ook minder aanmeldingen zijn en komt in ieder geval de huurmarkt een beetje op de rit. Dit zou ook goed zijn voor de koopwoningenmarkt’ vertelt de makelaar.  Bobeldijk vertelt dat dit onwaarschijnlijk is, maar in de ideale wereld kan dit een van de oplossingen zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *