Mountainbikes steeds schaarser: “De vraag is hoger dan ooit tevoren”

Mountainbikes steeds schaarser: “De vraag is hoger dan ooit tevoren”

Shopmanager Kaj Heeres blijft ondanks de schaarste er positief instaan © Bikeshop Amersfoort

De vraag naar mountainbikes is in coronatijd explosief gestegen. Kaj Heeres, shopmanager van Bikeshop Amersfoort, kan dat aan de verkoopcijfers echter niet zien. “De verkoopcijfers lopen helaas niet synchroon met de hoge vraag door de schaarste die is ontstaan.”

De schaarste in de fietsbranche is momenteel in alle prijsklassen voelbaar. De prijs van een aluminium instapmodel, het vaakst verkocht onder mountainbikers, ligt tussen de 500 en 1.500 euro. Maar sinds afgelopen jaar zijn de ‘instappers’ nauwelijks nog te verkrijgen, met als gevolg maandenlange levertijden en een groeiende wachtlijst. Volgens Bikeshop Amersfoort een gevolg van de explosieve groei in fietsgebruik.

Niet alleen mountainbikes zijn het slachtoffer van schaarste, ook bijbehorende onderdelen en accessoires moeten het ontgelden. Volgens Heeres is het lastig om het schaarsteprobleem aan te pakken. “Waar mogelijk zetten we extra in bestelling, maar omdat er meer vraag is dan aanbod zijn levertijden van een half jaar momenteel geen uitzondering.” Bikeshop Amersfoort raadt aan om fietsen nu te laten controleren op slijtage. “Bij een lage slijtagegraad kunnen wij al nieuwe onderdelen bestellen die straks in aanmerking komen voor vervanging. Op klantniveau is het namelijk essentieel om de verwachtingen goed te managen”, aldus Heeres.

Heeres hoort dat het ook steeds drukker is op de mountainbikepaadjes. “We gingen iedere zondag met klanten mountainbiken in de omgeving, iets wat nu tot onze grote spijt al lange tijd niet kan. We krijgen wel berichten binnen van enorme drukte. Met name op zondagochtend schijnt het filerijden te zijn op de Utrechtse Heuvelrug.”

Over de auteur

Rick Hartkamp

Ik ben graag bezig om mooie en inspirerende verhalen te vertellen en deze onderwerpen op een interessante manier over te brengen op de kijker of lezer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *