Niet iedereen blij met rust in Skatepark Vathorst

Niet iedereen blij met rust in Skatepark Vathorst

Het Skatepark Vathorst ligt er verlaten bij. In het skatepark zijn maar twee jongetjes te vinden met hun vader. Een jongetje staat wiebelend op zijn step en de andere probeert van één van de kleine verhogingen af te gaan. Voor de coronacrisis was dit anders. Elke dag waren er tientallen jongeren aan het skaten en steppen. Waar normaal op elke schans bijna iedere dag een nieuw graffiti kunstwerk te zien was, zijn ze nu al maanden lang hetzelfde. Er heerst een onnatuurlijke rust.

Skatepark Vathorst zat altijd bomvol met mensen. Klein/ groot, ervaren/ beginner: iedereen was welkom, maar sinds corona moet dit anders. Het park is meerdere malen in het nieuws geweest met titels als: Bezoekers Skatepark Vathorst hebben lak aan corona. Skater Lily Sandersen (24) : “Ik moet toch ergens mijn energie kwijt, wat moet ik anders doen.” Nu staat er elke dag politie. “Om de rust te bewaren.” En die is er nu zeker.

Jane Vonkel (18) en Jasper Maasen (19) zijn al jarenlang trouwe bezoekers van dit skatepark. Maar ook zij zijn er al lange tijd niet meer geweest. Vonkel: “Alléén skaten is niks aan! Het leukste is samen een tijdje skaten en af en toe bijkomen aan de zijkant.” Maassen: “Ik begrijp dat er maatregelen zijn, maar je kan dit toch ook zien als samen buiten sporten?” Veel skaters begrijpen niet dat jongeren in  teamverband wel buiten mogen sporten, maar in een groepje skaten mag niet.

Kinderen gebruiken het skatepark nu als speeltuin. Niemand maakt gebruik van de ‘ramps’ voor gevorderden , waarbij je  bijna loodrecht naar beneden gaat. Als een skater-groentje überhaupt dichtbij zo’n gevaarlijk ding komt, rent een ouder er al heen om zijn of haar kind te ‘redden’. De kleine skatertjes vermaken zich dan maar met de kindvriendelijke hellingen zonder dat zij moeten oppassen voor de ‘pro’s’. Liselotte Driesbergen (34): “Ik snap dat de jongeren het jammer vinden, maar voor mijn kinderen is het ideaal!”

Vonkel en Maassen fietsen nog wel eens langs het skatepark. Zij kijken dan beteuterd naar de drukke voetbalvelden eromheen. Het is zuur om te zien hoe hun leeftijdsgenoten wel hun hobby mogen uitoefenen. Maassen: “Als ik al die voetballers bij elkaar zie, dan mis ik echt mijn vrienden.” De rennende en schreeuwende voetballers vormen een groot contrast met het bijna verlaten skatepark. Vonkel: “Tijdens het voetballen houdt ook niemand anderhalve meter afstand. En dat mag dan wel?!”

Eind van de middag komen er, los van elkaar, toch nog een paar ervaren skaters. Met als enige publiek een paar kinderen, doen ze ingewikkelde trucs op de ‘ramps’ en de halfpipe. Soms valt er één, maar die staat al snel weer op. Nadir el Amrani: “ Ik moet mijn skills blijven oefenen, maar met publiek voel je je toch wel wat cooler. Er is nu maar weinig sfeer.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *